Divna priča iz Gaze: Palestinska kuharica pokrenula vlastitu proizvodnju "prirodne" domaće čokolade

0
AA
Divna priča iz Gaze: Palestinska kuharica pokrenula vlastitu proizvodnju "prirodne" domaće čokolade
FOTO: AA / Proizvodi ručno rađeni

Palestinska kuharica Cihan Sad, koja u Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom proizvodi domaću "prirodnu" čokoladu, vremenom je svoju strast pretvorila u profesiju jer su njene slastice privukle veliku pažnju mušterija.

Sa oko dva miliona stanovnika, Gaza je jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, a šesnaestogodišnja izraelska blokada negativno utječe na ekonomski i društveni život Palestinaca koji tamo žive.

U Pojasu Gaze, gdje je stopa nezaposlenosti dosegla 47 posto zbog izraelske blokade, Palestinci pokušavaju zaraditi za život različitim inicijativama koje su pokrenuli unatoč ograničenim mogućnostima.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Preukusan je: Napravite domaći "kinder bueno" namaz od samo tri sastojka

Preukusan je: Napravite domaći "kinder bueno" namaz od samo tri sastojka

Jedna takva priča o snalažljivosti je o 40-godišnjoj Palestinki Sad, koja je počela raditi kao kuharica, a potom je razvila vlastiti posao proizvodnje domaće čokolade.

Sad s ograničenim sredstvima priprema čokolade bez aditiva u skromnoj porodičnoj trgovini. Čokoladni preljev ulijeva u kalupe raznih oblika, zatim u njega dodaje lješnjake, prirodni maslac i komadiće voća.

Sad je u razgovoru za AA kazala da već dvije godine pravi domaću čokoladu. Prodaju je prvo počela na društvenim mrežama, a potom i otvorila vlastitu radnju.

Aktivno sarađuje s brojnim nevladinim udruženjima koja se bave očuvanjem palestinske tradicionalne kuhinje, a na različitim kulinarskim takmičenjima je osvojila brojna priznanja.

"Kulinarstvo je važan zanat. Tradicionalni slatkiši i hrana prenose se generacije na generaciju. Palestinsko naslijeđe i kultura očuvani su i naši domaći proizvodi su konkurentni s uvoznim", rekla je Sad.

Svoju proizvodnju čokolade započela je u jeku pandemije COVID-19 i posredstvom interneta brzo je privukla mušterije, a od ove godine ima i vlastitu prodavnicu.

"Edukovala sam se za proizvodnju kvalitetnih čokolada od prirodnih sirovina. Naši proizvodi su u potpunosti ručno rađeni i prirodni. Ne koristimo aditive. Kvaliteta čokolade napravljene od organskog kakao maslaca čini da proizvod privlači pažnju", kazala je Sad.

O proizvodnji čokolade učila je i dok je pet godina živjela u Ukrajini, a sada je ostvarila svoj san o vlastitom poslu s čokoladom. Počela je proizvodnju s dva artikla, a danas proizvodi najmanje 20 artikala i posebno mnogo narudžbi dobija u praznično vrijeme.

Planira proizvoditi i čokoladu bez šećera koju će zasladiti stevijom.

"Iako nastojimo uhvatiti korak s inovacijama na ovom polju, zbog izraelske blokade ne možemo pristupiti svim resursima. Primjerice, neki uređaji i oprema, poput laserskih termometara, koji su iznimno važni u proizvodnji čokolade i omogućuju mjerenje temperature, zbog blokade ne smiju ući u Gazu", pojasnila je Sad.

Dodala je da je za grupu Palestinki organizirala obuku za izradu čokolade kako bi se mogle usavršiti na tom polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije