Diskriminatorni selektivni abortusi rade se i u Evropi

Radiosarajevo.ba
Diskriminatorni selektivni abortusi rade se i u Evropi

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Nils Muiznieks ocijenio je da selektivni abortusi predstavljaju diskriminaciju i treba ih zabraniti, objavljeno je na siteu te panevropske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu, prenosi agencija Beta.

"Selektivni abortusi ženskih fetusa dobro su poznati u Kini i Indiji, ali i u nekim dijelovima Evrope. Ta duboko diskriminirajuća praksa dolazi zbog ugroženog položaja žena u društvu. Mora se energično boriti protiv nje i zabraniti je zakonima", naveo je Muiznieks u svom tekstu posvećenom ljudskim pravima.

Kina: Politika jednog djeteta i njene posljedice

Indija: Spol djeteta kao razlog abortusa

It's a Girl: Kampanja protiv nestajanja djevojčica

U zemljama članicama Savjeta Evrope, poremećen odnos u rađanju muške i ženske djece zabilježen je u Armeniji, Azerbejdžanu i Gruziji, ali i u nekim balkanskim zemljama, posebno u Albaniji, u manjoj mjeri u Crnoj Gori, na Kosovu i u dijelovima Makedonije, dodaje komesar.

Ta neravnoteža je primijećena i u nekim imigrantskim zajednicama u zapadnoj Evropi. Rasprostranjeno je uvjerenje da do ove neravnoteže dolazi zbog selektivnih abortusa ženski fetusa, piše komesar Muiznieks.

On podsjeća da je ultrazvuk na osnovu kojeg je moguće najlakše utvrditi spol deteta, sada opšte dostupan i broj selektivnih abortusa je počeo da se povećava. Istovremeno, dodaje Muiznieks, teško je dokazati da je abortus urađen zbog toga što je u pitanju ženski fetus.

On podsjeća da su Komitet UN za eliminisanje diskriminacije žena i Komitet ministara Savjeta Evrope pozvali vlade da usvoje zakone koji zabranjuju prenatalnu selekciju spola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije