Malala primila diplomu sa Oxforda

6
Radiosarajevo.ba
Malala primila diplomu sa Oxforda
Foto: Instagram / Pakistanka Malala diplomirala na Oxfordu

Malala Yousafzai je u petak diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Univerzitetu Oxford, devet godina nakon što su joj talibani pucali u glavu jer je vodila kampanju da se djevojčice školuju u njenom rodnom Pakistanu.

Najmlađa ikada dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja sada ima 24 godine, na Instagramu je podijelila fotografije sa ceremonije diplomiranja, koja je prvobitno trebala da se održi u maju 2020., ali ju je COVID odložio i prebačena je na jesen 2021.

Malala je pozirala u šeširu i haljini dok je stajala pored Univerziteta, kao i pored svojih ponosnih roditelja Ziauddina Yousafzaija i Toora Pekaija Yousafzaija i supruga Assera Malika, piše Daily Mail

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ova vijest dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su talibani zabranili djevojčicama povratak u srednju školu i zamijenili afganistansko žensko ministarstvo odjelom za "poroke i vrline" koji se sastoji isključivo od muškaraca.

Objava Malale s dodjele diplome je prikupila više od 800.000 lajkova i hiljade poruka čestitki njenih pratilaca.

Malalin suprug je takođe proslavio njenu diplomu sa dvije fotografije na Twitteru, napisavši: 'Mjesto koje smo prvi put sreli bilo je malo posebnije na Malalin dan diplomiranja'.

Nažalost, sreća Malale nije potpuna jer u Afganistanu djevojčice još uvijek ne mogu da se vrate u školu. Talibani su u septembru zabranili djevojčicama povratak u klupe i dopustili samo muškarcima.

Inače, Malali je u glavu pucao 15-godišnji napadač nakon što je vodila kampanju da se djevojčice školuju u njenom Pakistanu.

Čudom je preživjela i hitno prebačena u Britaniju na liječenje. Nastavila je sa svojim radom, a sve je kulminiralo kada je 2014. godine, sa svega 17 godina, postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije