Dijelovi Air Francea pronađeni u Senegalu

Radiosarajevo.ba
Dijelovi Air Francea pronađeni u Senegalu

Senegalske vlasti izvijestile su da su u senegalskim teritorijalnim vodama pronađeni ostaci koji bi mogli pripadati nestalom Airbusu kompanije Air France. Airbus A-330 sa 228 putnika koji je u nedjelju navečer po lokalnom vremenu poletio iz brazilskog Rio de Janeira prema Parizu.

Globo Online piše da su senegalske vlasti o pronalasku krhotina izvijestile Brazilske zračne snage koje su uključene u potragu za Airbusom. Ove informacije službeno još uvijek niko ne želi komentirati, međutim jučerašnji izrazi zabrinutosti francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i predstavnika Air Francea daju naslutiti da je došlo do nesreće.

Airbus je nestao u noći s nedjelje na ponedjeljak nakon što je iznad Atlantskog oceana ušao u područje sa snažnom turbulencijom koja je najvjerojatnije uzrokovala pad letjelice. Neslužbene informacije govore da je posada u posljednjim kontaktima s kontrolom leta izvijestila da je ušla u turbulentno područje te da je došlo do ispada električnog sustava.

Spominje se i mogućnost udara munje u avion, što u nije rijetkost i u pravilu ne predstavlja ozbiljnu opasnost za letjelicu pogođenu munjom.

Među putnicima i član kraljevske brazilske porodice

Brazilski mediji izvijestili su da se među putnicima nalazio i član brazilske kraljevske obitelji, princ Pedro Luis de Orleans e Braganca. 26-godišnji princ je potomak posljednjeg brazilskog cara Pedra II. koji je svrgnut 1889. kada je Brazil proglašen republikom.

Sinoć je iz Brazila stigla informacija s izjavom člana posade brazilskog putničkog zrakoplova kompanije TAM koji je rekao da je na površini Atlantskog oceana na predjelu udaljenom oko 1.300 kilometara od arhipelaga Fernando de Noronha uočio svijetle točke nalik na ostatke koji plutaju na površini okeana.

Među 228 putnika i članova posade bio je i jedan hrvatski državljanin, potvrđeno je jučer u Ministarstvu vanjskih poslova susjedne države. Navodno se radi o 45-godišnjem Z. M., pomorcu iz okolice Rijeke koji se iz Brazila vraćao u Hrvatsku.

Avion Air Francea nije poslao signal za pomoć

Nestali avion Air Francea nije poslao nikakav signal za pomoć, što sugeriše da se katastrofa odigrala veoma brzo, izjavili su danas zvaničnici.

"Sateliti nisu uhvatili nikakav signal sa tri uređaja na avionu A330. To sugeriše da su uređaji uništeni prije nego što su mogli da pošljau signal i da se katastrofa odigrala veoma brzo", izjavio je Filip Hazan, zamjenik direktora Nacionalnog centra za svemirske studije.

Ovakvi uređaji nalaze se na svim putničkim avionima i automatski emituju signale kada se avion nađe u nevolji, krene opasnim putem ili se sruši. Signali se ne mogu uhvatiti ukoliko su uređaji pod vodom, rekao je Hazan.

CNES se nalazi u Tolouseu i odmah bi reagovao u slučaju da je jedan od pet njegovih satelita registrovao signal. Ovom tehnologijom moguće je pronaći tačnu lokaciju aviona koji emituje signal za pomoć.

Francuski predsjednik Nikolas Sarkozy izjavio je da su "veoma male" šanse da će iko od 228 putnika i članova posade biti pronađeni živ.

Traje pojačana potraga za avionom Air Francea

Index.hr/srna/radisoarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije