Dijalog Kube i SAD na "staklenim nogama"

Radiosarajevo.ba
Dijalog Kube i SAD na "staklenim nogama"

Komunistički sistem na Kubi ne može biti tema razgovora sa Sjedinjenim Državama, poručio je kubanski predsjednik Raul Castro. "Nisam izabran za predsjednika da bih vratio Kubu u kapitalizam", poručio Castro.

Castro je, u govoru koji je izazvao ovacije u parlamentu, izjavio da želi da odgovori na nedavno "otvaranje Washingtona", ali da nije izabran za predsjednika da bi Kubu vratio u kapitalizam, prenio je britanski BBC.

"Nisam izabran za predsjednika da bih vratio kapitalizam na Kubu i odrekao se revolucije. Izabran sam da branim, održavam i nastavim da usavršavam socijalizam, a ne da ga uništim", istakao je kubanski predsjednik.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je prethodno da želi da poboljša odnose s Kubom, ali se založio za reforme u toj zemlji.

Ublažena retorika Obamine administracije

Castro je primjetio da je retorika Obamine administracije manje agresivna i antikubanska od prethodne, Bushove administracije.

Kubanski predsjednik je ponovio da je Kuba spremna za dijalog sa SAD, na ravnopravnim osnovama, ali je naglasio da je i dalje na snazi višedecenijski embargo koji je Washington uveo njegovoj zemlji.

Raul Castro (78) došao je na čelo zemlje kada se njegov stariji brat Fidel povukao s vlasti zbog zdravstvenih problema, a zvanično je predsjednik prošle godine.

Castro se u govoru podsmjehnuo svima onima koji vjeruju da će se kubanski politički sistem urušiti poslije smrti Fidela i njegovih najbližih saradnika.

"Ako tako misle, osuđeni su na propast", rekao je Castro.

Govoreći o ekonomiji, Castro je saopštio da je vlada, drugi put ove godine, smanjila svoj budžet zbog finansijske krize.

Havana je nedavno uvela niz striktnih mjera i smanjila predviđeni privredni rast na 1,7 odsto.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije