Detalji tragedije u Budimpešti: Putnici "Sirene" imali su sedam sekundi za spas

Agencije
Detalji tragedije u Budimpešti: Putnici "Sirene" imali su sedam sekundi za spas

Mađarska policija je objavila detalje tragedije na Dunavu u Budimpešti u kojoj je sedam osoba izgubilo život, a 21 se vodi kao nestala.

"Brodovi su se kretali u pravcu sjevera i u trenutku kada su se nalazili između dva stuba Lančanog mosta, manji brod Hableany (Sirena) je skrenuo ulijevo prema cruiser Viking Sigyn. Kada su se dva broda sudarila, manji turistički brod se prevrnuo na stranu i potonuo u roku od svega sedam sekundi", kazali su iz policije.

Stravična nesreća u Budimpešti: Potonuo turistički brod, sedam ljudi poginulo

Naveli su da ipak još uvijek nije jasno zbog čega je turistički brodić skrenuo. Stručnjak je za mađarski portal Nepszava izjavio je kako su zbog niske temperature vode i jakih struja putnici koji su upali u vodu i nestali mogli preživjeti najviše 10 minuta.

"Brod se prevrnuo i potonuo u trenutku kada je na palubi bilo 20-ak ljudi, a u donjim kabinama njih još deset. Oni na palubi pali su u more, a oni u kabinama vjerojatno nisu mogli izaći", rekao je jedan od preživjelih.

Budimpešta: Kamera sa hotela snimila sudar brodova na Dunavu

Eksperti kažu da na izletničkim brodovima, koji nude kratke ture, obično nema sigurnosnih uputa. Putnici na sebi ne nose prsluke za spasavanje koji su čekaju u rezervi, baš kao i aparati za gašenje požara.

"Osoblje broda je obučeno za moguće opasne situacije", objašnjava Rainer Klopitzke iz berlinske kapetanije. 

Podsjetimo, nesreća na Dunavu u Budimpešti dogodila se sinoć oko ponoći kada se turistička brodica sudarila s velikim brodom i potonula.

U nesreći je poginulo sedam južnokorejskih turista, za 21 osobom se i dalje traga, dok je sedam spašeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije