Detalji jezivog slučaja koji je šokirao svijet: Priča o medicinskoj sestri koja je ubijala bebe

0
Radiosarajevo.ba
Detalji jezivog slučaja koji je šokirao svijet: Priča o medicinskoj sestri koja je ubijala bebe
Daily Mail / Lucy Letby

Lucy Letby (33), britanskoj medicinskoj sestri koja je tokom dvije godine ubila sedam beba i pokušala ubiti njih još šest, u ponedjeljak će biti izrečena drugostepena sudska presuda. Prijeti joj dugogodišnja zatvorska kazna ili doživotni zatvor. Podsjetimo, ovog petka ju je sud proglasio krivim, i sad se čeka izricanje kazne.

Letby je uhapšena 2018. godine zbog optužbi da je ubila pet dječaka i dvije djevojčice, kao i zbog napada na drugu novorođenčad u neonatalnom odjelu bolnice u sjeverozapadnoj Engleskoj. Britansko tužiteljstvo optužilo ju je da je bebe ubijala dok je radila noćne smjene 2015. i 2016. godine. Žrtve je otrovala ubrizgavanjem inzulina, neke je prisilno hranila ili im ubrizgavala zrak.

Letby je jedna od najgorih serijskih ubica djece u historiji Britanije, ali i svijeta.

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Mirror je objavio snimku hapšenja. Na njoj se vidi kako policajci upadaju u kuću medicinske sestre i odvode je. Jedan od policajaca govori joj da mora sjesti na stražnje sjedalo i da će pomaknuti malo svoje sjedalo kako bi imala mjesta. Na to Lucy monotonim glasom odgovara:

"Imala sam operaciju koljena."

I to su bile njene prve riječi nakon što su joj pročitali prava i objasnili za što je sumnjiče.

Lucy Letby je prema pisanju britanskih medija bila "mlada medicinska sestra za koju su susjedi tvrdili da je posvećena karijeri". Bila je zaposlena u bolnici Countess of Chester u Cheshireu, na sjeverozapadnom dijelu Engleske, na neonatalnom odjelu. Bila je lice humanitarne kampanje te bolnice u kojoj se skupilo tri miliona funti za bolnički odjel koji brine za prerano rođene i slabe bebe. Letby je tada prvi put dospjela u britanske medije kao zvijezda humanitarne kampanje i njeno zaštitno lice rekavši kako se "veseli napretku beba".

"Neka su djeca tu nekoliko dana, neka nekoliko mjeseci. Veselim se njihovom napretku. Zbog toga idem i na dodatne edukacije kako bih stekla nove vještine i što bolje radila svoj posao", rekla je tada.

Svega dvije godine nakon te humanitarne kampanje, policija je počela istraživati slučajeve 32 djece od kojih je 17 umrlo između marta 2015. i jula 2016. godine. Letby je od diplomiranja, 2010. godine, radila u bolnici, pišu 24sata.hr. Dvije su bebe preminule 2013. godine, a tri 2014. Broj smrti novorođenčadi na odjelu znatno se povećao 2015. i to je trajalo sve do juna 2016. godine.

Noah Robinson, jedna od beba, koja je bila na tom odjelu, preminula je 2014. godine, a njegovi roditelji Melanie i Patrick Robinson, optužili su bolnicu.

"Liječnicima smo prepustili brigu o našem sinu, ali nisu napravili ono što su trebali", rekli su tada. Noah je rođen carskim rezom 12 sedmica prije termina i iako mu je stanje bilo teško, ljekari su rekli da su mu šanse za preživljavanje velike. No, umro je četiri dana poslije nakon što je netko greškom dječaku stavio tubu za disanje u jednjak, a trebala je ići u njegov dušnik", rekla je Melanie Robinson.

Britanski kriminalistički inspektor Paul Hughes koji je vodio istragu rekao je da je u pitanju "složen i osjetljiv slučaj". Bolnica je Letby 2016. sklonila s mjesta medicinske sestre te su je postavili da radi u administrativnom centru, ali nije suspendirana. Letby je dva puta hapšena zbog sumnje da je ubila bebe, no oba puta i 2018. i 2019. policija ju je pustila uz jamčevinu.

Tokom prvog hapšenja i pojavljivanja pred sudom, izgovorila samo jednu rečenicu i to dok su je policajci smještali u automobil: "Upravo sam operirala koljeno", rekla je Letby 2018. godine.

U novembru 2020. Letby je po treći put uhapšena u kući svojih roditelja u Herefordu, a optužnica se odnosi na razdoblje od juna 2015. do juna 2016. godine.

Policija je u njenom domu pronašla pisanu poruku u kojoj stoji: "Ja sam užasno zla osoba. Zla sam, ja sam ovo učinila. Namjerno sam ih ubila jer nisam dovoljno dobra da se brinem za njih."

Pascale Jones, viša tužiteljica Krunskog suda u Manchesteru rekla je da "oni koji su radili s Letby nisu znali da je među njima ubica": "Dala je sve od sebe da prikrije zločine, mijenjajući načine na koje je bebe ozljeđivala, a povjereno joj je da se brine o najosjetljivijim bebama na tom odjelu."

Letby je pred sudom kazala da se ne osjeća krivom.

"Rekli su mi da je bilo puno više smrtnih slučajeva i da sam bila povezanima s nekima od njih", rekla je. Odgovarajući na pitanje "jesu li je te smrti zabrinule", Letby je mirno rekla: "Svi smo, kao tim općenito, medicinsko osoblje, primijetili da je porast u usporedbi s prethodnim godinama." Osim što je zanijekala da je beba učinila bilo što štetno, Letby je tvrdila i da "iznenadni kolapsi i smrti mogu biti posljedica prirodnih uzroka, ili zato što drugi nisu pružili odgovarajući skrb".

Letby je se o bebama u svom smrtonosnom pohodu 'skrbila' tako što im je ometala disanje, dodavala inzulin kao otrov u intravenoznu hranu, intravenozno ubrizgavala zrak te mlijeko u želudac putem sonde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije