Desničari planirali nasilno preuzimanje vlasti u Njemačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Desničari planirali nasilno preuzimanje vlasti u Njemačkoj
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Protiv četvorice osumnjičenih u jednoj Telegram grupi sa ekstremističkim sadržajem raspisani su nalozi za hapšenje. Optuženi se terete da su pripremali teški čin nasilja koji ugrožava državu i da su prekršili Zakon o posjedovanju oružja, kao i Zakon o kontroli ratnog oružja. Navodi se da su planirali napade i otmicu njemačkog saveznog ministra zdravlja Karla Lauterbacha.

Četvorica osumnjičenih su uhapšena u srijedu tokom pretresa provedenih širom Njemačke, piše DW. Glavni osumnjičeni su 55-godišnjak iz Neustadta an der Weinstrasse u Rajnland-Pfalcu i 54-godišnjak iz Falkenseea u Brandenburgu.

Državno tužilaštvo u Koblenzu saopćilo je da je takošnji Okružni sud odredio istražni zatvor protiv privremeno uhapšenih. Navodi se i da su oni smješteni u različite istražne zatvore u Rajnland-Pfalcu.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Planirali izazvati uslove slične građanskom ratu

Prema informacijama političkog magazina ARD-a Report Mainz, za ukupno dvanaest osumnjičenih se navodi da su planirali da izazovu nestanak struje u cijeloj zemlji u okviru akcije kodnog naziva "Blackout“ u vidu napada na trafostanice i dalekovode, te da tako izazovu uslove slične građanskom ratu. Pokrajinski ured kriminalističke policije Rajnland-Pfalca i Ured glavnog tužioca u Koblenzu potvrdili su tu informaciju.

Oni su, prema navodima istražnih organa, namjeravali iskoristi nastali haos kako bi srušili demokratski sistem u Njemačkoj, a potom i preuzeli vlast. Grupa je također planirala otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbaha i "onesposobljavanje" njegovih tjelohranitelja u akciji pod nazivom "Klabuterman".

Prema informacijama političkog magazina ARD-a, osumnjičeni su tokom posljednjih dana konkretiziovali svoje planove. Grupa je očigledno namjeravala kupiti oružje, mine i zaštitnu opremu za desetine hiljada eura. Prva primopredaja dva kalašnjikova i pet pištolja trebala je biti obavljena ove sedmice u Neustadtu an der Weinstraße u Rajnland-Pfalcu.

No, ta ponuda je ustvari bila zamka istražitelja. Policijski službenici su u više saveznih pokrajina pretresli ukupno 21 kuću i stan i zaplijenili nosače podataka, kompjutere i mobilne telefone. Kako je saopšteno iz Tužilaštva, tokom pretresa oduzeta su 22 komada vatrenog oružja, municija, gotovina, zlatne poluge, srebrnjaci i deviza. Među oružjem koje su osumnjičeni posjedovali bila je i jedna jurišna puška.

Grub pogled na svijet

Pet pretresa obavljeno je u Rajnland-Pfalcu, po tri u Bavarskoj i Donjoj Saksoniji i po dvije u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Saksoniji i Tiringiji. Pretresi su provedeni i u Baden-Vurtembergu, Šlezvih-Holštajnu i Brandenburgu.

Optuženi su se organizovali u više Telegram grupa, uključujući grupe pod nazivom "Ujedinjeni patrioti" i "Aktivni patrioti". Do istorije chatova u ovoj posljednjoj grupi uspio je doći magazin Report Mainz. Oni pokazuju grub pogled na svijet između desnog ekstremizma, ideologije zavjere i odbacivanja korona politike.

Lauterbach zaprepašten

Savezni ministar zdravlja Karl Lauterbach bio je "zaprepašten" činjenicom da je postojao plan njegove otmice. Političar SPD-a se zahvalio istražnim organima i Saveznom uredu kriminalističke policije na adekvatnoj zaštiti:

"Očigledno sam profitirao od toga i za to sam veoma zahvalan".

Korona protesti ne samo da su postali radikalniji, već su sada usmjereni i na destabilizaciju države i demokratije, naglasio je njemački ministar zdravlja, piše " target="_blank">DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije