Desetogodišnja djevojčica u Indiji nakon silovanja rodila bebu

Fena
Desetogodišnja djevojčica u Indiji nakon silovanja rodila bebu
Foto: Ilustracija / Unsplash / Na slici nije prikazana djevojčica iz teksta
Desetogodišnjakinja, žrtva silovanja, čiju je molbu za abortusom odbio indijski Vrhovni sud, rodila je djevojčicu, saopćio je ljekar u četvrtak.

Djevojčicu, čije ime se ne spominje iz zakonskih razloga, u nekoliko navrata je silovao njen stric, koji je uhapšen.

Prošlog su mjeseca njeni roditelji zatražili od najvišeg suda u zemlji da joj dopusti da abortira u visokoj trudnoći, ali je njihov zahtijev odbijen. Indijski zakon ne dopušta abortuse nakon 20 sedmica trudnoće ukoliko ne postoji prijetnja po život majke ili djeteta.

"Ona je danas rodila carskim rezom. I djevojčica i njena beba osjećaju se dobro", izjavio je doktor Dasari Harish za AFP putem telefona iz sjevernog indijskog grada Chandigarh.

"Operacija  je protekla bez komplikacija. Nije bilo nikakvih problema. Beba je teška 2,2 kilograma i nalazi se na neonatalnoj intenzivnoj njezi za sada", kazao je Harish. 

Novinska agencija Press Trust of India javila je da djevojčica nije bila svjesna da je rodila djete i da su njeni roditelji odlučili da daju bebu na usvajanje.

Roditelji su joj rekli da ima kamenac i da će morati da se podvrgne operaciji kako bi ga uklonila, navodi  PTI. Indija ima sumorni dosije seksualnog zlostavljanja maloljetnica, s 20.000 slučajeva silovanja ili seksualnog zlostavljanja prijavljenih u 2015., sudeći prema podacima vlade.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije