Mađarska / Demonstranti vlastima poručili: „Nemoj da kradeš“

17. 12. 2018. u 09:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Učesnici protesta u Budimpešti protiv amandmana na zakon o radu vlade Viktora Orbana, pojavili su se pred sjedištem državne televizije MTVA gdje su tražili da njihovi zahtjevi budu pročitani na tom javnom servisu.

Među učesnicima protesta bilo je i opozicionih političara iz partije Jobik, Demokratske koalicije te iz redova Socijalista.

Policija je na svojoj internetskoj stranici objavila da su neki učesnici protesta bacali krekere, bočice i druge predmete na policajce i gurali se sa njima, a da su pojedinci pali na zemlju i onesvijestili se.

Kako se navodi, nakon nekoliko upozorenja policija je morala da upotrebi suzavac, a povrijeđenima je na licu mjesta ukazana medicinska pomoć.

U Budimpešti je u nedjelju oko 10.000 građana protestiralo protiv novog zakona o radu i vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana i to je bio četvrti po redu protest u posljednjih nedjelju dana koji organiziraju ljevičarske opozicione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati, prenosi Reuters.

Demonstranti su protestnoj šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane, a na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo „Nemoj da kradeš“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA