Demonstranti vlastima poručili: „Nemoj da kradeš“

Radiosarajevo.ba
Demonstranti vlastima poručili: „Nemoj da kradeš“
FOTO: BERNADETT SZABO / Protest u Budimpešti

Učesnici protesta u Budimpešti protiv amandmana na zakon o radu vlade Viktora Orbana, pojavili su se pred sjedištem državne televizije MTVA gdje su tražili da njihovi zahtjevi budu pročitani na tom javnom servisu.

Među učesnicima protesta bilo je i opozicionih političara iz partije Jobik, Demokratske koalicije te iz redova Socijalista.

Policija je na svojoj internetskoj stranici objavila da su neki učesnici protesta bacali krekere, bočice i druge predmete na policajce i gurali se sa njima, a da su pojedinci pali na zemlju i onesvijestili se.

Kako se navodi, nakon nekoliko upozorenja policija je morala da upotrebi suzavac, a povrijeđenima je na licu mjesta ukazana medicinska pomoć.

U Budimpešti je u nedjelju oko 10.000 građana protestiralo protiv novog zakona o radu i vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana i to je bio četvrti po redu protest u posljednjih nedjelju dana koji organiziraju ljevičarske opozicione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati, prenosi Reuters.

Demonstranti su protestnoj šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane, a na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo „Nemoj da kradeš“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije