Demonstranti u Kijevu okružili ambasadu SAD-a

Radiosarajevo.ba
Demonstranti u Kijevu okružili ambasadu SAD-a

U Kijevu je jutros između policije i demonstranata došlo do nekoliko sporadičnih sukoba, ali je situacija mirnija u odnosu na jučerašnje sukobe, dok iz Moskve poručuju da Rusija neće intervenirati. 

Tokom noći demonstranti su učvrstili svoje barikade s vrećama pijeska, a jutros su bacali kamenice dok je policija uzvratila šok bombama. 

Rusija neće intervenirati u Ukrajini u kojoj bukte antivladini protesti i smatra da će ukrajinska vlast naći rješenje, rekao je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. 

Ukrajinska policija za suzbijanje demonstracija raspoređena je i jutros u centru Kijeva u ulici Gruševski dok su na drugoj strani, iza barikada, demonstranti odlučni u namjeri da natjeraju Janukoviča da raspusti vladu, raspiše prijevremene izbore i opozove stroge zakone o zabrani javnog protestiranja. 

Više hiljada ljudi okupilo se ispred ambasade SAD u Kijevu i protestiralo je protiv mješanja Amerike u unutarnje stvari Ukrajine.

Organizator ove akcije je pokret "Stanovnici Kijeva za čist grad", prenio je Itar-Tass.

Ovaj pokret je već osudio masovne nerede u centru Kijeva i pozvao demonstrante da uklone barikade, prenosi Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije