Demonstracije u Washingtonu protiv "Obamunism"-a

Radiosarajevo.ba
Demonstracije u Washingtonu protiv "Obamunism"-a


Više desetina hiljada ljudi učestvovalo je u protestnom maršu - od Bijele kuće do Capitol Hilla u Washingtinu - protiv zdavstvenih reformi Baracka Obame.

Demonstracije su organizirane u trenutku kada je američki predsjednik pokušavao da pridobije podršku za svoje planove na mitingu u Mineapollisu.

Obraćajući se masi od oko 15,000 ljudi, predsjednik Obama je rekao da ne pristaje da odustane od svog glavnog prioriteta u domaćoj politici. On je rekao okupljenima da neće dozvoliti da specijalni uski ineteresi "koriste iste stare taktike kako bi stvari uvek ostale iste".

"Neću prihvatiti status kvo. Ne ovog puta. Ne sada," rekao je g. Obama okupljenima u ovoj državi naklonjenoj demokratama, sa vrlo malim brojem zdravstveno neosiguranih građana.

Ali, u Washingtonu su demonstranti optužili Obaminu administraciju za, kako kažu, potrošnju van kontrole - na zdravstvo i paket stimulativnih mjera kojima je pomognuto bankama i automobilskoj industriji.

Demonstranti tvrde da će finansiranje državnog zdravstvenog osiguranja dovesti do porasta inflacije i dovesti zemlju do ekonomskog kraha.

"Rođeni slobodni, oporezovani na smrt," piše na jednom od transparenata, dok na drugom, koji pripada imigrantu iz Ukrajine, piše: "Imao sam dovoljno socijalizma u SSSR-u."

Protestni marš - u organizaciji konzervativne organizacija "Freedomworks", koja se zalaže za smanjenje poreza i vlade - okupila je demonstrante iz više američkih dražava, javlja BBC.

bbc.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije