Delegacija Vlade KS u Kini: O čemu su razgovarali i šta su dogovorili?

Radiosarajevo.ba
Delegacija Vlade KS u Kini: O čemu su razgovarali i šta su dogovorili?
Foto: Vlada KS / Posjeta delegacije Vlade KS Kini

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom posljednjih dana boravi u Kini gdje su pored učešća na investicijskoj konferenciji Centralna I istočnaEvropa (17+1), prisustvovali brojnim sastancima sa liderima kineskih regija, saopšteno je.

"U gradu Dalianu, koji je centar regije Liaoning, smo sa gradonačelnikom Tan Chengx dogovorili proces uspostave sestrinskih odnosa sa Kantonom Sarajevo. Delegacija ovog grada, koji broji sedam miliona stanovnika, u skorije vrijeme će posjeti Sarajevo. Ljudima koji odlučuju, ukazali smo na potencijal ulaganja kineskih investitora u izgradnju tehnološkog parka, te jačanje inžinjerske baze u Kantonu Sarajevo", kazao je premijer Forto.

Posjeta delegacije Vlade KS Kini - undefined

Foto: Vlada KS: Posjeta delegacije Vlade KS Kini

Kako je navedeno, naglašeni su i veliki potencijali turističke suradnje, a prvi korak je dolazak televizijske ekipe Dalian TV koji će svojim gledateljima kroz reportaže prikazati Sarajevo.

Zapaženo je bilo učešće naše delegacije na forumu gradova i regija Kina- Centralna I istočna Evropa (17+1) u Ningbou, te na investicijskoj konferenciji Inovacije kao nova platforma suradnje.

Pored ostalih sastali se sa potpredsjednikom državne agencije za saradnju sa regijama i gradovima u inostranstvu Song Jingwu, te direktorom agencije za promicanje investicija u inostranstvu, koja je u sklopu državnog ministarstva trgovine, Liu Dianxunom.

Premijer Forto je predvodio je delegaciju 17+1 zemalja Centralne i istočne Evrope na sastanku sa guvernerom regije Liaoning.

Provincija se nalazi na sjeveroistoku Kine, sa 43.5 miliona stanovnika, i 14 urbanih centara, milion studenata, 115 visokoškolskih ustanova…

Premijer i ministar finansija Amel Kovačević, su otputovali na poziv Kineske Ambasade a cilj posjete je promocija Sarajeva kao poslovne destinacije i povezivanje sarajevske, sa kineskim regijama i gradovima.

Posjeta delegacije Vlade KS Kini - undefined

Foto: Vlada KS: Posjeta delegacije Vlade KS Kini

Forto je istakao da je opredjeljenje Kantona Sarajevo da kontinuirano jača suradnju sa Narodnom Republikom Kina jer to predstavlja značajnu razvojnu šansu, ne samo za Sarajevsku regiju, već cijelu Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije