Deficit radne snage u Njemačkoj popustio samo zbog posrtanja privrede

0
Radiosarajevo.ba
Deficit radne snage u Njemačkoj popustio samo zbog posrtanja privrede
Foto: Sven Hoppe/Deutsche Presse-Agentur GmbH/dpa / Manjak stručne radne snage u Nemačkoj sada je manje akutan nego pre dve godine

Posrtanje njemačke privrede donekle je zamaskiralo problem manjka stručne radne snage, ukazuje novo izdanje redovnog istraživanja ekonomskog instituta Ifo i državne razvojne banke KfW.

Takozvani barometar kvalifikovane radne snage, koji ukazuje koliko preduzeća ne može da posluje prema planu zbog manjka adekvatnih radnika, od januara je pao za jedan procentni poen, na 35 posto.

Početkom ljeta prije dve godine, međutim, pokazatelj je bio na 55 posto.

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Manjak je posebno izražen u uslužnom sektoru, u kojem 42 posto firmi bezuspješno traži ljude. Još uže posmatrano, radnike traži 71 posto advokata, poreskih savjetnika i revizora.

Ifo za barometar kvartalno anketira oko 9.000 domaćih firmi iz svih sektora privrede. Većina, oko 7.500, spada u preduzeća srednje veličine.

Važna informacija: Evo kako građani BiH mogu tražiti posao u Njemačkoj

Važna informacija: Evo kako građani BiH mogu tražiti posao u Njemačkoj

U industrijskom sektoru, deficit radne snage sputava jednu od četiri firme, a u građevinskom i trgovinskom 27, odnosno 28 posto.

Uopšteno, manje firme manje trpe, i one na zapadu trpe manje od istočnih.

Međutim, kriza deficita stručne radne snage nije suštinski popustila, nego je tražnja za radnicima slabija zbog ekonomskih teškoća.

"Uz očekivano oživljavanje privrede, ponovo će se zaoštriti i problem radne snage", rekla je glavna ekonomistkinja KfW Fritzi Kohler-Geib.

"Razmjera će zavisiti od onoga što se uradi ka rješenju, na primjer, podsticajem ženama i starijim da konkurišu za radna mjesta, integracijom useljenika sa radnim kvalifikacijama, prekvalifikaciji i dodatnom školovanju tražioca posla ili digitalizacijom," rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije