Debata o vojnom roku u Njemačkoj: Nema više dobrovoljno?

0
Radiosarajevo.ba
Debata o vojnom roku u Njemačkoj: Nema više dobrovoljno?
Foto: Pixabay / Njemačka zastava / Ilustracija

Vojna obaveza je suspendovana prije više od deset godina, a rasprava o njenom ponovnom uvođenju se redovno vodi. Ovog puta, vicepremijer CDU-a Karsten Lineman kombinuje vojnu obavezu sa takozvanom „opštom službom".

„Godinama vodim kampanju za godinu posvećenu društvu - za djevojke, za mladiće. Godinu za oružane snage, ali i za socijalne službe, humanitarne organizacije, THV, vatrogasne brigade, udruženja."

Ovaj prijedlog da mladi služe društvu godinu dana, iznijela je 2018. bivša predsjednica CDU i ministrica odbrane te zemlje Kramp-Karenbauer, ali nije uspjela da to izgura. Sada, pored potredesnika partije Linemana, za to vode kampanju i pojedinačna pokrajinska udruženja CDU, piše DW.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Stranke u Vladi nisu za to

S druge strane, Stranke u Vladi su kritične prema prijedlogu. Jer, postoji zabrinutost kako opšta obaveza služenja jedne godine uopšte može biti pravno opravdana. To je takođe pitanje međugeneracijske pravednosti, kaže bezbjednosna političarka Zelenih Sara Nani:

Mislim da nije dobro kada ovu temu često pokreću stariji ljudi i kažu da mlađa generacija sada mora da odradi godinu dana u službi društva. S obzirom na izazove sa kojima se suočava mlađa generacija, zbog postupaka starije generacije – ključna riječ klimatska kriza – smatram da je to više nego nepravedno."

Koalicioni partner SPD ima starijeg odbrambenog političara Volfganga Helmiha, koji želi da vodi debatu o opštoj službi. Ali on je, prema informacijama ove stranke, jedini koji ima takvo mišljenje.

A ni FDP ne želi da se u sadašnjoj situaciji raspravlja o povezivanju obaveze služenja društvu za sve sa raspravom o obaveznom služenju vojnog roka. To jednostavno sada nije tema, kaže odbrambeni političar FDP Markus Faber:

„Zahtijevanje obaveznog služenja društvu, posebno za mlade, nema nikakve veze sa bezbjednosnom situacijom u našoj zemlji i sada bi to trebalo da se eliminiše iz ove debate. Moramo da se fokusiramo na na poboljšanje situacije i operativne spremnosti Bundesvera".

Odbrambeni političar AfD-a Rudiger Lukasen, s druge strane, zalaže se za momentalno ponovno aktiviranje vojne obaveze. Ipak, priznaje da i kada bi to bilo odlučeno - prvi regruti bi bili u kasarni tek za nekoliko godina.

Stručnjak za odbranu Kizeveter: „Pogrešna debata”

Jer, deset godina nakon suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, Bundesver više nije spreman da prima desetine hiljada regruta svake godine, objašnjava stručnjak za odbranu CDU Roderih Kizeveter za ZDF:

„Mi čak ni ne imamo kasarne za to, mi još imamo 250 kasarni, koje su opremljene krevetima za po dva mladića ili dvije djevojke, a generacija ima 700.000 ljudi. To je pogrešna rasprava."

A ipak, kada se ukaže prilika, uvijek se povede rasprava o opštoj vojnoj obavezi i opštoj službi. Vjerovatno iz partijsko-političkih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije