Davutoglu: Dogovor o primirju stupa na snagu u ponoć

Radiosarajevo.ba
Davutoglu: Dogovor o primirju stupa na snagu u ponoć

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu saopćio je da je postignut dogovor o prekidu vatre između Izraela i Palestine.

U ekskluzivnoj izjavi za agenciju Anadolija, Davutoglu je rekao da su tokom dana uloženi napori u smjeru postizanja prekida vatre. On je dodao da su napadi Izraela na Gazu nastavljeni i tokom posjete Gazi generalnog sekretara Arapske lige Nebila Al-Arabija i ministara vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige.

"Osuđujemo napade Izraela na Gazu, koji su nastavljeni i tokom posjete delegacije Gazi", rekao je Davutoglu.

"Postignut je dogovor o prekidu vatre. Prekid vatre nastupa u ponoć", rekao je Davutoglu, dodavši da je dogovor o prekidu vatre postignut bez obzira na napade Izraela koji su trajali i tokom razgovora.

Visoka delegacija deset ministara vanjskih poslova zemalja Arapske lige s generalnim sekretarom Nebilom el-Arabijem na čelu boravi u posjeti Gazi, u kojoj je turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu dočekan ovacijama Palestinaca kao prvi visoki zvaničnik prijateljske Turske koji je posjetio tu palestinsku regiju.

Davutolu je izjavio kako ministarska delegacija želi poslati jasnu poruku i Ujedinjenim nacijama i cijeloj međunarodnoj zajednici.

„Kao predstavnici Turske i arapskog svijeta protivimo se nasilju u Gazi. Naš zahtjev je jasan. Zahtijevamo hitni prekid izraelskih napada na Gazu i ukidanje embarga ovoj palestinskoj regiji. Nećemo dozvoliti da Izrael pretvori Gazu u zatvor. Mi ćemo, zajedno sa arapskim svijetom, biti uz našu braću iz Gaze sve dok se opsada ne završi“, poručio je Davutoglu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije