Davos: Kritika Obamine najave kontrole banaka

Radiosarajevo.ba
Davos: Kritika Obamine najave kontrole banaka
Rajan (prvi s lijeva), protivi se Obaminim reformama (Foto: Reuters)

Prvi razgovori na Svjetskom ekonomskom forumu koji je u srijedu počeo u Davosu, u Švicarskoj, doveli su do radikalno suprotnih stavova o potrebi većeg reguliranja bankarskog sektora, kao što to želi američki predsjednik Barack Obama.

"Ono što predlaže Obama ide u dobrom smjeru, ali ne ide dovoljno daleko. Moramo odvojiti komercijalne banke od investicijskih", kazao je ekonomist Nuriel Rubini poznat po tome što je predvidio finansijsku krizu 2008. godine.

Opasnost populizma zapadnih vlada

Drugi govornici su upozorili na "populizam" koji nadahnjuje neke zapadne vlade u njihovoj želji za većom regulacijom.

"Postoji rizik da se planovi za regulaciju obruše samo na najvidljivije aspekte i spriječe financijski sektor da prati ekonomsku obnovu. Ono što treba uraditi u domenu regulacije teško je objasniti javnosti", kazao je Raghuram Rahjan, profesor finansija na univerzitetu u Čikagu.

Reguliranje bankarskog sektora je jedna od glavnih tema 40. Svjetskog ekonomskog foruma koji se održava do nedjelje.

SAD, Francuska i Velika Britanija su nedavno najavile mjere kojima je cilj oporezivanje banaka i ograničavanje njihovih špekulativnih aktivnosti, kako bi se izbjegla nova kriza, prenosi Fena.

Foto: Reuters

Na skupu učestvuje oko 2500 zvaničnika


Kako je najavio osnivač i predsjedavajući Foruma, profesor Klaus Schwab, skupu će prisustvovati više od 2.500 zvaničnika, poslovnih ljudi i predstavnika javnih organizacija iz 90 zemalja širom svijeta, među kojima će biti 30 predsjednika država ili premijera, veći broj ministara vanjskih poslova, trgovine i finansija.

Na skupu će učestvovati i 12 šefova nacionalnih banaka, 50 direktora vodećih međunarodnih organizacija, više od 500 predstavnika civilnog društva i šefovi 50 nevladinih organizacija, prenijele su agencije.

"Moramo da gledamo na taj sastanak u kontekstu onoga što se dešava u svijetu, a vidimo da sadašnji sistem globalne saradnje ne funkcionira dovoljno dobro. Zato želimo da na skupu razgovaramo o svim globalnim problemima na sistemski, integrisan i strateški način, a posebno o globalnoj saradnji", izjavio je Schwab.

Forumi u Davosu uvijek su popraćeni velikim protestima i često nasilnim demonstracijama antiglobalista i ljevičara, tako da je za očekivati da će i ovogodišnji forum biti obilježen i incidentima, između ostalog.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije