Danski "Politiken" se izvinio zbog karikatura poslanika Muhameda

Radiosarajevo.ba
Danski "Politiken" se izvinio zbog karikatura poslanika Muhameda

Danski dnevni list Politiken izvinio se zbog uvrede koju je nanio muslimanima kada je 2008. godine prenio karikaturu poslanika Muhameda s bombom u turbanu, koju je najprije 2006. godine objavio danski dnevnik Jilands Posten, javili su zapadni mediji.

Politiken je saopćio da je izvinjenje dio nagodbe sa saudijskim odvjetnikom koji zastupa grupa osam muslimanskih grupa na Bliskom istoku i u Australiji, javlja Associated Press.

"Izvinjavamo se svakome koga je naša odluka da objavimo karikature uvrijedila", izjavio je glavni i odgovorni urednik ovog lista Teger Seidenfaden, javio je BBC.

Objavljivanje 12 karikatura poslanika Muhameda prije četiri godine izazvalo je proteste muslimana u mnogim zemljama, a najnoviji potez danskog lista ponovno otvara žučna debatu o ograničenjima slobode govora.

Politiken je zajedno s drugim listovima ponovno objavio sporne karikature 2008. godine kada je policija otkrila urotu za ubistvo njihovog autora Kurta Westergaarda.

Danski premijer Leke Rasmussen rekao je da je iznenađen postupkom Politikena, izrazivši zabrinutost da danski mediji u ovom pitanju više nisu složni.

Glavni urednik Jilands Postena Jern Mikelssen je taj potez nazvao "prvorazrednom glupošću", oštre kritike su uputili i ostali listovi u zemlji, kao i udruženje novinara.

Seidenfaden je, međutim, u izjavi za AP rekao da se njegov list izvinio zbog uvrede, a ne zbog odluke da sporne karikature objavi, te kako je to "jedinstvena šansa" da se omogući dijalog o ovom pitanju i ublaže tenzije između Danske i muslimanskog svijeta.

Saudijski odvjetnik koji zastupa muslimanske grupe Faisal Yamani zatražio je izvinjenje od ukupno 11 danskih listova, ali je Politiken jedini koji je na to pristao.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije