Danas se trebao desiti Brexit

Radiosarajevo.ba
Danas se trebao desiti Brexit
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / May: Još uvijek bez podrške parlamenta

Danas, barem prema dogovoru koji je postignut prije dvije godine, Britanija je trebala napustiti Evropsku uniju.

Današnji datum označen je kao historijski moment izlaska iz EU i borbu političkih snaga koje su bile za Brexit i one koje su bile protiv.

Mnoge zabave organizirane su u znak britanskog "dana nezavisnosti".

Sada, zahvaljujući neuspjehu Therese May da uvjeri britanski parlament da podrži njen sporazum, današnji dan je postao više haotičan nego što su se mnogi nadali.

Jedino što je jasno danas jeste da se Brexit neće desiti niti danas, niti za mjesec ili dva, a stručnjaci predviđaju da će se on ipak desiti naredne godine.

Prema dogovoru koji je postignut u Briselu, ipak, Brexit bi se trebao desiti najkasnije u maju.

Ali, zavisno od današnjeg dešavanja u parlamentu, Brexit bi bio prolongiran i do jedne godine.

Poslanici će glasati o tekstu na 585 strana koji definiše uslove izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, uključujući iznos koji London mora da plati Briselu, detalje o tranzicionom periodu i kontroverznu zaštitnu meru "bekstop" koja garantuje da poslije Brexita neće biti carina ili drugih barijera duž trenutno nevidljive granice između Irske i Sjeverne Irske.

Predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Berkow odobrio je da se glasa o sporazumu o razlazu, zahvaljujući tome što na glasanje nije stavljena i politička deklaracija o budućim odnosima Londona i Brisela. Premijerka Tereza Mej je obećala da je spremna da podnose ostavku ukoliko parlament usvoji sporazum, pošto su mnogi poslanici zatražili njen odlazak da bi podržali sporazum.

Bez podrške demokratske partije ili opozicionih laburista, May jednostavno ne može da osigura dovoljno ruku u parlamentu za podršku svog prijedloga o Brexitu. Čak ni sama britanska vlada nije jedinstvena oko Brexita, razdvajajući ga u dva dijela kako bi dobila veću podršku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije