Dan žalosti u Ukrajini

Radiosarajevo.ba
Dan žalosti u Ukrajini

Danas je nacionalni Dan žalosti u Ukrajini, povodom smrti 28 osoba stradalih tokom okršaja demonstranata i policije u Kijevu. 

Zastave će biti na pola koplja na zvaničnim zgradama, a koncerti i sportska takmičenja bit će otkazani, navodi se u ukazu predsjednika Viktora Janukoviča objavljenom u srijedu na websiteu predsjedništva. 

Predsjednik Ukrajine kasno sinoć je proglasio primirje i početak direktnih pregovora s opozicijom. 

Ministri spoljnih poslova EU vanredno se danas sastaju u Bruxellesu, kako bi donijeli odluku o tome kakve će se mjere preduzeti i da li će se uvesti sankcije Ukrajini. 

Oko 1.000 Litvanaca okupilo se u srijedu ispred parlamenta u Vilnjusu u znak podrške demonstrantima u Ukrajini, a Litvanija je također proglasila četvrtak za nacionalni dan žalosti zbog žrtava krvavih sukoba sigurnosnih snaga i demonstranata u Ukrajini u kojima je ubijeno najmanje 26 ljudi, a povrijeđeno više od 800 ljudi. 

Okupljeni su mahali zastavama oko logorskih vatri u glavnom gradu Litvanije, dok su na videobimu gledali direktan prijenos dešavanja s Trga nezavisnosnosti u Kijevu, navodeći da vide paralele sa sovjetskim krvavim obračunom s pristalicama pokreta za nezavisnost u Litvaniji prije dvije decenije. 

''Protestirala sam na tačno istom mjestu 13. januara 1991. godine i Kijev danas me podsjeća na Vilnjus tada'', rekla je 70-godišnja Židre Stanatjen za agenciju AFP, pošto su se okupljeni priključili minuti šutnje i otpjevali ukrajinsku nacionalnu himnu. 

Drugi demonstrant je naveo da je dužnost naroda Litvanije da podrže Ukrajinu, pošto su "Litvanci prošli kroz slična vremena", piše B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije