Dan nakon potresa: U spašavanju će učestvovati vojni helikopteri i brodovi

Anadolija
Dan nakon potresa: U spašavanju će učestvovati vojni helikopteri i brodovi
Novi Zeland planira angažovati vojne helikoptere i brodove mornarice za spašavanje blizu 1.000 turista i na stotine stanovnika u primorskom gradu Kaikoura, nakon jučerašnjeg snažnog zemljotresa koji je prekinuo željeznički i cestovni pristup gradu.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Richterove skale pogodio je jučer Južni otok. Dvoje ljudi je poginulo, a formiran je i manji cunami. Potres je uzrokovao i odron zemlje i kamenja što je prekinulo saobraćaj.

Grad sa oko 2.000 stanovnika na Južnom ostrvu, Kaikoura je popularna destinacija za turiste koji posmatraju kitove i pohode planine. 

Kapetan Darryn Webb, vršilac dužnosti komandira novozelandskih Ujedinjenih snaga, izjavio je kako je Kaikoura nakon jučerašnjeg potresa izolovana jer joj je blokiran pristup sa svih strana. 

"Trenutno je imperativ da se ovaj grad pomogne jer sam to ne može učiniti", naglasio je Webb.

Prema njegovim riječima, planirano je da se danas stave u upotrebu četiri helikoptera NH90 koji mogu prebaciti po 18 osoba.

U isto vrijeme, brod mornarice iz Aucklanda mogao bi preuzeti oko stotinu ljudi, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni. 

Prema njegovim riječima, operacija spašavanja mogla bi potrajati i nekoliko dana.

Ukoliko bude potrebno, kako je rekao Webb, vojni transportni avion C-130 dostavit će stanovnicima Kaikoure vodu, hranu, brašno i druge namirnice. 

Nakon velikog jučerašnjeg, niz manjih zemljoresa potresa Novi Zeland i danas.

Ova ostrvska država i najizolovanija zemlja svijeta, još uvijek se oporavlja od razornog zemljotresa koji je 2011. godine u Christchurchu odnio 185 života.

U glavnom gradu Wellingtonu, vlasti su danas naredile stanovnicima da ostanu kod kuće. Željeznička mreža je zatvorena dok stručnjaci pregledaju mostove i tunele. 

Novi Zeland, s populacijom od 4,7 miliona, smješten je na takozvanom "vatrenom obruču", seizmički aktivnom području Tihog okeana, gdje su zemljotresi česti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije