Dalaj Lama: "Mir u svijetu samo ako prvo pronađemo mir u sebi"

1
Hina
Dalaj Lama: "Mir u svijetu samo ako prvo pronađemo mir u sebi"
EPA / Dalaj Lama

Dalaj Lama, duhovni poglavar tibetanskih budista, pozvao je u nedjelju, 31. decembra, ljude na suosjećanje i unutrašnji mir kao preduvjet za bolji svijet na prijelazu godine.

"Unatoč brojnim izazovima s kojima se danas suočavamo, optimističan sam da s rastućom zahvalnošću što smo svi povezani u jedinstvu ljudskosti, možemo raditi na tome da živimo značajnije i stvaramo bolji svijet", napisao je 88-godišnjak na društvenoj platformi X.

"Također, čvrsto vjerujem da možemo pronaći mir u svijetu samo kad pronađemo mir u sebi. Svako ljudsko biće ima potencijal unutrašnjeg mira te da doprinese miru naše globalne zajednice", dodao je.

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Ratovi u Pojasu Gaze, Ukrajini i Siriji, uz terorističke napade na Izrael, Afriku i Pakistan, upropastili su 2023. godinu.

"Moramo nastojati njegovati suosjećanje i unutrašnji mir, bez obzira na vlastitu nacionalnost ili religiju, možemo doprinijeti dobrobiti i sreći cijeloga čovječanstva. Ako je prošlo stoljeće bilo stoljeće nasilja, naša je odgovornost da ovo stoljeće učinimo stoljećem dijaloga", rekao je Dalaj Lama.

Godine 1959. Dalaj Lama je pobjegao kineskim komunistima u tibetanskim planinama i otišao u egzil u Indiju. Otad je putovao svijetom propovijedajući pomirenje.

Dobitnik Nobelove nagrade dao je ostavku na političke dužnosti u tibetanskoj vladi u egzilu 2011. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije