Daily Mail: Skandalozna reportaža o 'Ciganima'

Radiosarajevo.ba
Daily Mail: Skandalozna reportaža o 'Ciganima'
/ Foto: Daily Mail

Kao i u svakoj krizi, stanovništvo se voli okrenuti protiv "drugih" i "drugačijih" prokazujući ih kao parazite, problem zbog kojega nema posla i novca. Evo kako to radi britanski tabloid Daily Mail u izuzetno šovinističkoj "reportaži upozorenja" o dolasku Roma u Veliku Britaniju za godinu dana.

Članak je ilustrovan brojnim fotografijama iz Fakultete, kojima se na kraju suprotstavlja slika Londona.

Tada će se, naime, ta država morati pridržavati evropskog pravila o slobodi kretanja i liberalizirati pravila imigracije i rada za Bugare i Rumune. Do sada su, kako je poznato iz medija, stanovnici tih zemalja koji bi dolazili na Otok, služili kao jeftina i nezaštićena radna snaga, stavljena izvan zakona.

U reportaži iz Fakultete, romskog predgrađa Sofije, opisali su jadne uslove u kojima ljudi ondje žive, sa zaključkom da "nije čudo" da jedva čekaju da se presele u Veliku Britaniju, gdje će moći živjeti, raditi i tražiti povlastice.

Daily Mail useljenike okrivljuje za 'masovni porast organiziranog kriminala, uključujući i prodaju djece u Britaniju kako bi prosila, pljačkala i muzla državne povlastice, čak i kako bi se prostituirala', zaboravljajući na brojne probleme koje je tim imigrantima zabrana stvarala posljednjih pet godina.
Poplava useljenika

List navodi podatak da je od 2004. godine iz Istočne Europe u Britaniju stiglo 1.114.368 imigranata, ali "ovo nije ništa u usporedbi s poplavom useljenika koja se očekuje kad se pravila promijene za godinu dana.

Pridošlice su već rezervisale za sebe industriju pranja automobila, a Romima je pripala prodaja trećine svih brojeva Big Issue – "magazina stvorenog za pomoć britanskim beskućnicima", navodi se u članku.

"Bugarske i Rumunjske pridošlice policija njihovih zemalja, kao i u Velikoj Britaniji krivi za masovni porast organiziranog kriminala, uključujući i prodaju djece u Britaniju kako bi prosila, pljačkala i muzla državne povlastice, čak i kako bi se prostituirala", navodi se u članku.

Djeca za kriminal

Navode i podatak Scotland Yarda da vješto dijete razbojnik može zaraditi 100 hiljada funti krađom na ulici i javnom prijevozu u Londonu, što je "gotovina koju može slati u romska sela i gradove kod kuće", a dalje pišu kako djecu u romskim naseljima u Bugarskoj i Rumunjskoj osposobljavaju za kriminal.

Inače, Velika Britanija nije jedina koja je dužna od početka 2014. godine skinuti ograničenja za radnike sa statusom A2 iz Bugarske i Rumunjske. Ona su im nametnuta i u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Holandiji.

Eksploatacija, opasni poslovi...

U posljednjih pet godina, kako je pokazalo istraživanje Balkan Investigative Reporting Networka (BIRN), Ministarstvo za rad i mirovinsko osiguranje registriralo je da oko 210.000 Rumuna i Bugara ima broj nacionalnog osiguranja (NI), dok su Poljaci dobili oko 640.000 NI brojeva. U posljednjih deset godina pak Poljacima je odobreno više od milijun takvih brojeva.

Ostali doseljenici su "ilegalci" koji mogu biti kažnjeni s hiljadu funti, a najčešće proživljavaju najcrnje oblike eksploatacije. Rade uglavnom u fizički najopasnijem sektoru – građevini, koja čini 10 posto britanskog BDP-a. Bez uređenog radnog statusa, plaćeni su ispod razine minimalne plaće, a kad dođe do povreda, često se događa da ih ne prijavljuju zbog opasnosti od otkaza i deportacije, pa čak i kazne zatvora zbog rada na crno.

'Ima i njih pristojnih'

Ipak, tabloid se ne bavi ovom slikom ograničenja u slobodi kretanja radnika, samo priznaje da i u romskim naseljima poput Fakultete ima "pristojnih" ljudi.

Za primjer uzimaju bivšeg boksera, bugarskog Roma Bobbyja Georgea, koji je bio vodič reporteru kroz romsko naselje, a prije pet godina odselio se u Britaniju s porodicom i ondje ima status samozaposlenog.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije