Prizori su ledili krv u žilama: Da li je riješena velika sovjetska misterija?

1
Radiosarajevo.ba
Prizori su ledili krv u žilama: Da li je riješena velika sovjetska misterija?
Foto: dyatlovjourney / Šta se desilo 1959. godine?

Jedna od najvećih misterija iz razdoblja SSSR-a ponovo je aktuelizirana. Na slučaj, poznat kao "misterij Djatlovljevevog prijevoja," a radi se o smrti devet planinara koji su nestali u noći sa 1. na 2. februara 1959. godine na Uralu, sada je bačeno novo svjetlo.

Naime, švicarski naučnici Johan Gaume, iz švicarskog Laboratorija za simulaciju snijega i lavina, i Alexander Puzrin, iz Instituta za geotehniku u Zurichu, izgradili su računarsku simulaciju uslova uoči smrti skijaša.

U izvještaju objavljenom u akademskom časopisu Communications: Earth & Environment, a prenosi RT tim kaže da njihov model dokazuje da su kamperi mogli izazvati lavinu koja je zatrpala njihov šator i to urezivanjem u gustu ploču snijega, kao zaštitu od jakog vjetra.

Nastali kolaps, kažu naučnici, prislio bi ih da iskrče  put i pobjegnu prema obližnjoj šumi. Bez tople odjeće i na temperaturama oko -25 stepeni Celzijusa, ono što se dalje dogodilo bilo je neizbježno.

Podsjetimo, postoje razne teorije o njihovoj smrti, jedna govori o vanzemaljcima, druga tvrdi da su ih ubili lovci iz uralskog plemena Mansi (prijevoj su zvali "Devetero mrtvih," pa je i tu pronađena simbolika), ima i teorija da su stradali od radioaktivnog zračenja, a postoji i ona koja kaže da ih je dokrajčila zvijer

Oko jedne stvari nema sumnje. Sedam planinara i dvije planinarke pod vodstvom Igora Djatlova - svi su bili studenti Politehničkog instituta iz Jekaterinburga i planinari sa iskustvom - uhvatila je oluja. Šta se potom dogodilo ostaje misterija. 

Potraga je krenula osam dana nakon oluje, dignuta je i vojska, a ono što su zatekli na licu mjesta bio je prizor koji ledi krv u žilama.

Zna se tek da su podigli kamp u blizini kojeg su pronađena tijela. Dvojica muškaraca pronađena su smrznuta uz rub šume, bili su u donjem rublju, a pokušali su se zagrijati uz vatru. Još tri tijela pronađena su na putu prema kampu, među kojima i sam Djatlov.

Misterije su rasplamsane kada su pronađena preostala četiri tijela. Ona su, naime, pronađeni u maju, tek kada se otopio snijeg, a zanimljivo, bili su odjeveni u odjeću svojih kolega koji su pronađeni uz rub šume.

Ostaje pitanje zašto su nosili tuđu odjeću, a na tijelima su izvađene oči, iščupani jezici, slomljena rebra i nagnječeni mozak.

Pričalo se i da su bili neobične boje, između crvenkaste i narandžaste.

U blizini kampa nisu pronađeni nikakvi tragovi, pa sve čudi šta je to planinare natjeralo na panični bijeg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije