Čudnovati virus koji je nedavno otkriven odnio je prvi ljudski život: Otkriveni detalji

0
Radiosarajevo.ba
Čudnovati virus koji je nedavno otkriven odnio je prvi ljudski život: Otkriveni detalji
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Od otkrića virusa 2015. godine, prijavljeno je sedam infekcija aljaskim boginjama, prema Državnom ministarstvu zdravstva. Najnoviji slučaj identificiran je kod starijeg čovjeka koji je umro prošlog mjeseca. "Ovo je prvi slučaj teške infekcije aljaskim boginjama koji je rezultirao hospitalizacijom i smrću", rekao je zdravstveni odjel u saopćenju prošle sedmice.

Čovjek je imao oslabljen imunološki sistem zbog liječenja raka, što je vjerovatno pridonijelo težini njegove bolesti, primijetili su radnici. Stručnjaci kažu da je bolest često blaga i da su infekcije i dalje rijetke kod ljudi, budući da se virus prije svega nalazi u populaciji malih sisavaca širom Aljaske.

"Šest od sedam slučajeva bili su blagi i samoograničavajući, tako da pacijent nije ni trebao dobiti nikakvu pomoćnu njegu od pružatelja zdravstvenih usluga", rekao je dr. Joe McLaughlin, šef Odjela za epidemiologiju Aljaske. Ipak, postoji mnogo toga što se ne zna o virusu, rekao je McLaughlin, uključujući kako se širi sa životinja na ljude i koliko dugo postoji.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Aljaske boginje otkrivene su tek nedavno, ali McLaughlin kaže da je virus endemičan u populaciji malih sisavaca na Aljasci, redovno inficirajući crvenoleđe voluharice i rovke, kao i druge glodavce poput crvenih vjeverica. Virus pripada rodu ortopoksvirusa, koji uključuje i poznatije viruse poput velikih boginja. McLaughlin napominje da su aljaske boginje virus "starog svijeta", koji se obično nalazi u Africi, Aziji i Europi.

"Vrlo je moguće da je ovaj virus prisutan na Aljasci stotinama, ako ne i hiljadama godina", rekao je. Međutim, pojavljivanje više slučajeva aljaskih boginja ne znači da je virus posljednjih godina postao rašireniji u populaciji malih sisavaca u državi. "Ono što se promijenilo je svijest bolničara i svijest opće javnosti da je ovaj virus nešto što je moguće", rekao je McLaughlin, javlja Direktno.

Virus iz Aljaske

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije