'Crvena' potjernica za Assangeom

Radiosarajevo.ba
'Crvena' potjernica za Assangeom

Julian Assange, trenutno vjerovatno najomraženiji čovjek u vladama zapadnih zemalja, u Švedskoj je optužen za seksualno nasilje, pa je tako Interpol raspisao takozvanu crvenu potjernicu za njim.

Dossier: Curenje istine

Na internet stranici "Interpola" navodi se da svako ko posjeduje informaciju o Assange treba da kontaktira nacionalnu ili lokalnu policiju. Interpol nije potjernicu raspisivao ranije, prije nego je Assange objavio četvrt miliona diplomatskih zabilješki američke administracije.

"Crvena potjernica" omogućava da se nalog za hapšenje, koju je objavila nacionalna policija, pošalje drugim zemljama čime se ubrzava privođenje i pomaže u procesu za eventualnu ekstradiciju.

Assangeova trenutna adresa nije poznata i vjeruje se da se seli iz zemlje u zemlju. Švedski sud je 18. novembra naredio privođenje Assangea. Kancelarija državnog tužioca te započela istragu o optužbama za silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonitu prinudu.

Assange negira sve optužbe koje su se pojavile nakon njegove posjete Švedskoj u augustu. On ističe da su optužbe dio kampanje njegovih neistomišljenika.

"WikiLeaks" je razljutio SAD, jer je objavio više od 250.000 diplomatskih internih prepiski State Departmenta čime su objelodanjene otvoreno grube procjene svjetskih lidera, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije