Crna predviđanja za 2035. godinu: Svijet zabrinut zbog jezivog naoružavanja ove vojne sile

1
Radiosarajevo.ba
Crna predviđanja za 2035. godinu: Svijet zabrinut zbog jezivog naoružavanja ove vojne sile
Arhiva / Protesti protiv nuklearnog oružja

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u svom će govoru danas pozvati Kinu da prizna svoje "najveće vojno jačanje u mirnim vremenima" te upozoriti na rizike novog 'Hladnog rata' s Pekingom.

U govoru koji će održati u Londonu danas, 26.aprila, ministar vanjskih poslova upozorit će na rizike od "tragične pogrešne procjene" u području Indo-Pacifika ako se kineska agresija nastavi, prenosi The Telegraph.

Očekuje se da će Cleverly u svom govoru reći kako "u ovom trenutku Kina provodi najveće vojno jačanje u mirnodopskoj historiji". 

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

"Pozivam Kinu da bude jednako otvorena u pogledu doktrine i namjere iza svoje vojne ekspanzije jer je transparentnost sigurno u svačijem interesu, dok tajnovitost može samo povećati rizik od tragične pogrešne procjene", poručio je Cleverly.

Ipak, britanski šef diplomatije će također naglasiti da Britanija mora nastaviti surađivati s Kinom, uprkos prezira koje se može osjećati prema "gulazima" u regiji Xinjiang.

Kina trenutno proširuje svoje kapacitete za nuklearne projektile i Pentagon vjeruje da će, ako nastavi sadašnjim tempom, do 2035. godine vjerojatno raspolagati sa 1500 nuklearnih bojevih glava. Ova azijska zemlja također razvija hipersonične projektile koji mogu izbjeći američke obrambene sisteme, zajedno sa svemirskim oružjem kojim je moguće onesposobiti satelite.

Peking je također preuredio prstenaste koraljne grebene u Južnom kineskom moru u prave otoke, izgradivši na njima piste i vojne objekte.

U govoru će britanski ministar vanjskih poslova osuditi kinesku represiju u Xinjiangu i obećati da će Velika Britanija nastaviti naglašavati problem patnje Ujgura. "Kada Britanija osuđuje masovno zatvaranje Ujgura u Xinjiangu, nadam se da naši kineski kolege ne vjeruju vlastitoj retorici da se jedino želimo miješati u njihove domaće poslove", poručiti će Cleverly, prenosi jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije