Crkva objavljuje dokumente o seksualnom zlostavljanju

Radiosarajevo.ba
Crkva objavljuje dokumente o seksualnom zlostavljanju

Čikaška nadbiskupija danas će advokatima žrtava predati hiljade dokumenata o seksualnom zlostavljanju koje su vršili njeni sveštenici, a dokumenta bi trebalo da budu objavljena sljedeće nedjelje, javlja Fena.

To je rezultat višegodišnjeg nastojanja da crkva odgovara zbog načina na koji je rješavala optužbe o zlostavljanju, uključujući prikrivanje zločina i dovođenje sveštenika u poziciju da nastave da zlostavljaju djecu. 

Čikaška nadbiskupija, koja je treća po veličini u SAD, pristala je da objavi dokumente u okviru sporazuma sa žrtvama zlostavljanja i priložit će žalbe, lične i druge dokumente za oko 30 sveštenika za koje postoje dokazi da su vršili zlostavljanje. 

Ti dokumenti su slični dokumentima iz drugih biskupija u SAD objavljenim proteklih godina, iz kojih se vidi kako je crkva štitila sveštenike i nije prijavljivala seksualno zlostavljanje djece vlastima. 

Čikaški zvaničnici kažu da se većina slučajeva zlostavljanja dogodila prije 1988. godine, a da poslije 1996. nije bilo nijednog takvog slučaja, navodi AP. 

''Sve dok ne bude bilo javnog objavljivanja i transparentnosti ljudi ne mogu saznati za to i pobrinuti se da se to više nikada ne dogodi'', izjavio je čikaški tužilac Mark Pirlman, koji je predstavljao oko 200 žrtava zlostavljanja u oblasti Čikaga. 

On je rekao da sada pokušava da ubjedi crkvu da objavi dokumente o slučajevima zlostavljanja od 2005. godine. 

Kardinal Frencis George, koji upravlja čikaškom nadbiskupijom od 1997. godine, u nedjelju je uputio pismo vjernicima u svojoj parohiji u kome se izvinio za zlostavljanje i rekao da se objavljivanjem dokumenata "transparentnost podiže na novi nivo". 

On je, također, istakao da je najviše slučajeva zlostavljanja bilo prije više decenija, prije nego što je on postao nadbiskup. 

''Izvinjavam se svima onima kojima su ovi zločini i ovaj skandal nanijeli štetu, samim žrtvama, naravno, ali i većini katolika koji su osramoćeni postupcima nekih sveštenika i biskupa'', napisao je George. 

On je dodao da su svi incidenti prijavljeni civilniim vlastima i da je rezultat bilo postizanje dogovora sa žrtvama. 

Čikaška nadbiskupija je do sada platila milione dolara žrtvama. 

Mnogi od optuženih sveštenika su umrli, tako da će biti objavljena samo dokumenta 30 od ukupno 65 sveštenika za koje nadbiskupija tvrdi da ima dokaze da su vršili zlostavljanje, prenosi Tanjug. 

Uprkos tome, žrtve i njihovi advokati kažu da je objavljivanje dokumenata od ključnog značaja za rasvjetljavanje načina na koji je nadbiskupija rješavala optužbe na račun sveštenika, od kojih su neki premještani od parohije do parohije nakon što su optuženi za zlostavaljanje djece, kao i za pomaganje žrtvama i katoličkoj crkvi u cjelini da se zaliječe i krenu naprijed. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije