Čovjek koji je predvidio rat u Ukrajini: "Znam ko stoji iza Prigožinove pobune protiv Putina"

0
Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je predvidio rat u Ukrajini: "Znam ko stoji iza Prigožinove pobune protiv Putina"
Radiosarajevo.ba / Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin

Dr. Juri Felštinski, poznati historičar, autor i ekspert za Rusiju, za Sky News je rekao kako smatra da je Vladimir Putin i dalje na vlasti jer mu to dozvoljava Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB).

Prema njemu, FSB zapravo stoji iza pokušaja pobune wagnerovaca, a Jevgenij Prigožin uživa njihovu podršku.

"Šta mislite, zašto se s Prigožinom nije dogodilo ništa? Otkako je proteklog mjeseca pokušao puč, nije došlo do grubog obračuna sa šefom Wagnera", rekao je Felštinski, prenosi Jutarnji.hr.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Također se osvrnuo i na sudbinu wagnerovaca koja, teško je vjerovati, i dalje nejasna.

"Smatram da bi bila dobra vijest za sve nas kad wagnerovci ne bi otišli u Minsk, budući da bismo se tada mogli opravdano zabrinuti da bi netko od njih pokušao preuzeti kontrolu nad ruskim nuklearnim naoružanjem koje se nalazi u toj zemlji. Stoga je bolje da Wagnerovci ostanu u Rusiji", smatra Felštinski.

"Vjerojatno je originalni plan bio takav da se stvori dojam kako će wagnerovci otići u egzil u Bjelorusiju, ali ne mislim da se to događa. Štoviše, mislim da su i Prigožin i njegova privatna armija u Rusiji, kaže ovaj historičar.

Wagnerov marš je tek početak: 'Putin je upravo primio vijest koja ga je 'ubila' na ovoj razini!'

Wagnerov marš je tek početak: 'Putin je upravo primio vijest koja ga je 'ubila' na ovoj razini!'

Podsjetimo, da je Prigožin u Rusiji, vjerojatno St. Peterburgu, rekao je jučer i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji se prije nekoliko sedmica domaćoj i svjetskoj javnosti detaljno pohvalio svojim posredovanjem u brzom kraju Prigožinove pobune.

Ono što je zapravo najzanimljivije u izjavama dr. Felštinskog za Sky News je njegovo viđenje na samu pobunu. On smatra da je Prigožin morao imati "veliku podršku", a jedina organizacija koja mu je to mogla dati je - FSB.

"Pazite, Putin je Prigožina optužio za pobunu, a ljude se za to obično kažnjava. Njegovi wagnerovci oborili su šest ruskih helikoptera i jedan avion. Jako je čudno što mu se dosad još ništa nije dogodilo. Čini se kao da ga Putin zapravo ne može kazniti", smatra Felštinski.

Također je poručio i kako sad nije jasno koliku je moć Putin uspio zadržati dvije sedmice nakon propalog pokušaja pobune, ali svakako smatra da "ovo više nije isti Putin kojeg smo svi gledali godinama".

"To što se najednom pojavljuje u masi ljudi (kao nedavno u Dagestanu, op.a.), pokazuje da ne smatra da mu je potencijalna zaraza ili bolest najveća prijetnja. Stoga mislim da je ova pobuna zapravo bila pokušaj FSB-a da ga ili skine s vlasti ili barem ograniči njegovu moć. A k tome i dalje ne znamo pod kojim će mu uvjetima FSB dozvoliti da ostane predsjednik", zaključio je Felštinski.

Inače, Jurij Felštinski je zajedno s Ukrajincem Mihajlom Stančevom autor knjige "Bitka za Ukrajinu/Treći svjetski rat" u kojoj su još 2015. godine, predvidjeli da će Rusija izvršiti inavziju na Ukrajinu. Drugo i ponešto izmijenjeno izdanje knjige objavljeno je prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije