Članovi ISIS-a napali američke vojnike na sirijsko-iračkoj granici

AA
Članovi ISIS-a napali američke vojnike na sirijsko-iračkoj granici
Članovi terorističke organizacije ISIS izveli su tri napada na Deir ez-Zor, na sirijsko-iračkoj granici

Meta napada su bili i američki vojnici stacionirani na najvećem naftnom polju u zemlji. Novinar AA iz tog sirijskog grada javlja da su napadi izvedeni sinoć.

Prvi napad dogodio se na naftnom polju u Al-Omeru. Desetine terorista uz pomoć automobil-bombi napali su stambene jedinice u kojima su stacionirani američki vojnici na tom području. Intervenisali su avioni koalicionih snaga koje predvode Sjedinjene Američke Države (SAD). Eksplodiralo je vozilo na kojem je bila montirana bomba. Poginuo je jedan civil, a pet je ranjeno.

Polovinom oktobra teroristi su zauzeli naftno polje Al-Omar koje leži na istočnoj obali Eufrata i koje se prostire pustinjom ka sirijsko-iračkoj granici.

Naftno polje Al-Omer je polje najbogatije naftom na području cijele zemlje, s kapacitetom 15.000 barela na dnevnom nivou. Teroristička organizacija u Siriji trenutno pod okupacijom drži 70 posto naftnih polja. Najveća naftna polja u Siriji smještena su istočno od rijeke Eufrat, koja protječe kroz Deyrizor.

U isto vrijeme izveden je i drugi napad na području između fabrike za proizvodnju gasa na području Al-Omera i naselja Tayyene. Došlo je do sukoba sa teroristima YPG/PKK-a.

Članovi ISIS-a su u juče izveli napade na položaje režimskih snaga na zapadu Eufrata. Poginulo je 20 režimskih vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije