Članice Pussy Riot ipak idu u kažnjeničku koloniju

Radiosarajevo.ba
Članice Pussy Riot ipak idu u kažnjeničku koloniju

Članicama ruske grupe Pussy Riot, Nadežti Tolokonjikovoj i Mariji Aljohinoj nije dozvoljeno da služe određenu zatvorsku kaznu u pritvorskoj jedinici u Moskvi, saopštio je danas preko Twittera njihov advokat Nikolaj Polozov.

To znači da će dvije mlade žene, kojima je sud prošle sedmice potvrdio presudu na dvije godine zatvora, kaznu odležati u nekoj od izolovanih kažnjeničkih kolonija u Rusiji. Trećoj članici grupe, Jekaterini Samučevič, kazna je preinačena u uslovnu.

Motiv odbijanja njihove molbe da kaznu odsluže u pritvorskoj jedinici br. 6 u Moskvi zasad je nepoznat, a nije poznato ni u koju će koloniju biti poslate Tolokonjikova i Aljohina. Iz Federalne službe za izvršenje kazni ranije je saopšteno da će njih dvije do 20. oktobra biti upućene na izdržavanje kazne.

U Rusiji postoji 63 ženskih zatvora, a nijedan se ne nalazi na teritoriji Moskve.

Ovi zatvori rade na principu izolacije zatvorenica od njihovih porodica i prijatelja, popravljajući njihovo vladanje napornim radom. U ovim ustanovama, zatvorenice su smještene u sobe sa 30 do 40 kreveta, a radni dan im počinje tjelovježbom u dvorištu, često na minus 30 Celzijevih stepeni. Većinu vremena provode radeći, uglavnom šijući uniforme. Sistem po kojem funkcionišu kažnjeničke kolonije je i sam ruski ministar pravde nazvao "monstruozno arhaičnim".

Kako je ranije saopštila jedna od advokatica osuđenih članica Pussy Riot, Violeta Volkova, ovim mladim ženama u izolovanoj kažnjeničkoj koloniji prijete različiti oblici nasilja od strane čuvara i ostalih zatvorenica, zbog loše reputacije u ruskim medijima i u ruralim dijelovima zemlje.

Vezano:
Članicama Pussy Riot prijete smrću

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije