Članicama Pussy Riot prijete smrću

Radiosarajevo.ba
Članicama Pussy Riot prijete smrću

Tri članice ruskog feminističkog punk benda Pussy Riot, koje su sredinom augusta osuđene na po dvije godine zatvora zbog performansa protiv predsjednika Vladimira Putina, zatražile su da kaznu odsluže u zatvoru u Moskvi umjesto u kažnjeničkoj koloniji, radnom logoru stotinama kilometara udaljenom od glavnog grada, nakon što su primile prijetnje smrću od strane zaposlenih u toj instituciji.

Zatvorski intervju s Nadeždom Tolokonikovom

Advokatica triju aktivistkinja,Violeta Volkova, izjavila je za The Daily Beast da je njenim klijentkinjama obećano kako je kažnjenička kolonija „spremna“ za njih, što je Volkova protumačila kao prijetnju smrću i stvarnu opasnost za Nadeždu Tolokonjikovu, Mariju Aljohinu i Jekaterinu Samutsevič.

Volkova vjeruje kako bi se njene klijentkinje mogle suočiti sa brojnim opasnostima, od silovanja do ubistva, a brojke govore u prilog njenim strahovima: više od 2000 zatvorenika umrlo je u ovoj vrsti ruskih radnih logora samo u posljednjih šest mjeseci, govore podaci ruskog državnog tužioca, prenosi web Jezebel.com.

Premda zvanični podaci kažu da će članice Pussy Riot u radnom logoru biti zadužene za čišćenje i kuhanje, nehumani uslovi u ovim ustanovama mogli bi za njih biti prava opasnost. Dodatni problem predstavlja demonizacija djevojaka u ruskim medijima, zbog čega u ruralnim krajevima zemlje ne nailaze ni na kakvu podršku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije