Članica Pussy Riot prebačena u samicu

Radiosarajevo.ba
Članica Pussy Riot prebačena u samicu

Marija Aljohina, ruska aktivistkinja i članica grupe Pussy Riot, premještena je u samicu u kažnjeničkoj koloniji u planinama Urala na vlastiti zahtjev, saopštili su zatvorski zvaničnici, prenio je BBC. Glasnogovornica zatvorske službe je rekla da je Aljohina tražila premještaj jer se sukobila s nekoliko drugih zatvorenica. Ona će se sastati sa svojim advokatom i razgovarati o ovoj svojoj odluci.

Aljohina je u augustu osuđena na dvije godine zatvora zbog "huliganizma i povrede osjećanja vjernika", nakon što je sa nekoliko drugih članica benda u katedrali u Moskvi izvela performans protiv Putina.

Pored nje, na dvogodišnju zatvorsku kaznu je osuđena i Nadežda Tolokonikova, dok je treća članica benda, Jekaterina Samučevič, oslobođena nakon žalbe na presudu. 

Djevojke kaznu izdržavaju u radnim logorima stotinama kilometara daleko od Moskve, a uslovi u obje ove zatvorske ustanove su, prema opisima samih ruskih medija, surovi. Advokati osuđenih aktivistkinja u nekoliko su navrata napomenuli da djevojkama prijeti opasnost od drugih zatvorenica i zatvorskog osoblja, zbog lošeg publiciteta u Rusiji.

Prvu fotoreportažu iz radnih logora u kojima su smještene Tolokonikova i Aljohina možete pogledati ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije