Član Đenovske mafije, porijeklom iz BiH, pronađen mrtav: Švercovao drogu i namještao utakmice

0
Radiosarajevo.ba
Član Đenovske mafije, porijeklom iz BiH, pronađen mrtav: Švercovao drogu i namještao utakmice
Foto: Agencije / Safet Altić

Istaknuti član đenovske mafije, Safet Altić porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji je imao i srbijansko državljanstvo, iznenada je preminuo u 48. godini.

Kako piše italijanski portal Telenord.it, riječ je o trgovcu drogom, koji je bio osumnjičen i za fudbalske namještaljke 2011. godine.

"Altić, koji je u Italiji bio poznat po nadimku Serđo, pronađen je mrtav u svojoj kući koja se nalazi u centru grada, između okruga Marasi i San Frutuozo. Pronađen je u krevetu i pretpostavlja se da je preminuo od komplikacija povezanih sa COVID-om, od kojeg se oporavljao, ili od kardiovaskularnih problema, jer se u poslednje vrijeme često žalio na bolove u grudima, iako nije želio da ide u bolnicu", piše italijanski portal.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Zločin u Irskoj: Izbjeglica iz BiH nasmrt pretučen u Irskoj

Zločin u Irskoj: Izbjeglica iz BiH nasmrt pretučen u Irskoj

Zamjenik tužioca Stefano Pupo, naložio je obdukciju.

"Mrtvog Altića zatekao je njegov prijatelj koji je došao da ga posjeti. Kako mu niko nije otvarao vrata, on je pozvao policiju koja je razvalila vrata", rekao je izvor tamošnjim medijima.

U trenutku smrti Safet Altić se nalazio na uslovnoj slobodi. Bio je uhapšen prije tri godine, a 2020. godine je osuđen na šest godina zatvora zbog trgovine narkoticima, ali mu je u žalbenom postupku kazna smanjena na četiri godine.

Inače, njegov život je bio filmski. Godinama je bio poznat policiji, ne samo u Đenovi. Između 2016. i 2017. pobjegao je u Španiju, gdje je bio aktivno tražen, nakon izdavanja europskog naloga za hapšenje koji je rezultat raznih krivičnih osuda. Nakon ozbiljne istrage o trgovini narkoticima i zahvaljujući dugom policijskom operativnom radu, on je uhapšen na izlazu iz stana u San Frutuozu.

"Spektakularno je bilo i njegovo hapšenje 2019. godine, nakon što je pokušao da pobjegne skočivši sa zida visine preko tri metra. Međutim, đenovski policajci su uspjeli da ga sustignu i odmah je prevezen u zatvorsku bolnicu u Marasi zbog veoma teške povrede", podsećaju izvori.

Pokojni Altić je posljednji put osuđen zbog uvoza droge iz Maroka preko Španije, kojom je snabdijevao tržište Đenove. Sa svojim saradnicima iz organizovane kriminalne grupe prenosio je velike količine hašiša. Policija je 2016. godine u Đenovi presrela dva kurira dok su prevozili robu u dva automobila.

Široj javnosti je postao poznat nakon skandala koji je izbio zbog namještanja utakmica u italijanskoj Seriji A.

Kako je pisala La Gazzetta dello Sport, tadašnji napadač Lacija Đuzepe Skuli, zajedno sa Altićem je pokušavao da ucjeni čuvenog napadača Luku Tonija, koji je u to vrijeme igrao za Juventus. Policija je presrela Skulijev razgovor sa Altićem u kojem komentarišu fotografije na kojima je Luka Toni navodno sa nekoliko maloljetnih prostitutki. Navodno su pregovarali o namještanju meča Lacio - Đenova, koji je trebalo da se odigra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije