Cipi Livni na britanskoj potjernici zbog zločina u Gazi

Radiosarajevo.ba
Cipi Livni na britanskoj potjernici zbog zločina u Gazi

Izreal je u utorak osudio izdavanje naloga za hapšenje britanskog suda protiv bivše ministarke vanjskih poslova te zemlje Cipi Livni, zbog njene uloge u sukobu u Gazi početkom ove godine.

Nalog za hapšenje Cipi Livni, sadašnje predvodnice izraelske opozicije, izdao je Londonski sud tokom vikenda, a to je bio razlog da bivša ministrica vanjskih poslova otkaže put za Britaniju. Iz njene kancelarije su izjavili da je put odložen zbog problema u rasporedu. Kako javlja agencija Reuters, Vestministerski sud je izdao nalog za hapšenje po zahtjevu advokata koji zastupaju palestinske žrtve rata u Gazi.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Britanije je rekla za AFP da su po hitnom postopku zatražili sadržaj ovog naloga.

„Velika Britanija je odlučna u namjeri da promoviše mir na Bliskom istoku i da bude strateški partner Izraelu“ – „Kako bi bili u mogućnosti da postignemo svoje ciljeve moramo dopustiti izraelskim liderima mogućnost da dolaze u Veliku Britaniju i vode razgovore sa našim zvaničnicima. Dali smo urgentan zahtjev da nam se dostave svi detalji naloga“.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i UN istražioci optužuju Izrael za ratne zločine u pojasu Gaze tokom ofanzive protiv Hamasa. Tokom sukoba koji je trajao oko 20 dana ubijeno je preko 900 civila, što Izrael demantuje. Šefica opozicione Kadima partije Cipi Livni odigrala je jednu od glavnih uloga u pripremanju napada na Gazu.

U septembru su propalestinski aktivisti zatražili hapšenje ministra odbrane Ehuda Baraka zbog njegove uloge u sukobu u Gazi, ali je sud odbio taj zahtjev zbog njegovog diplomatskog imuniteta. Tokom 2005. godine izraelski general Doron Almong izbjegao je za dlaku hapšenje u Britaniji vrativši se u zemlju bez izlaska iz aviona koji je sletio u London, pošto je saznao da je za njim izdata potjernica.

e-novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije