Cijene nafte porasle zbog sukoba na Bliskom istoku: Hoće li doći do novih poskupljenja?

0
FENA
Cijene nafte porasle zbog sukoba na Bliskom istoku: Hoće li doći do novih poskupljenja?
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Cijene nafte porasle su u srijedu za više od jednog dolara zbog rastuće zabrinutosti da bi tenzije na Bliskom istoku mogle eskalirati i potencijalno poremetiti proizvodnju sirove nafte iz regije, nakon najvećeg raketnog napada Irana na Izrael.

Terminski ugovori na Brent skočili su za jedan dolar, ili 1,36 posto, na 74,56 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) skočila za 1,07 dolara, ili 1,53 posto, na 70,9 dolara.

Tokom trgovanja u utorak, oba pokazatelja sirove nafte porasla su za više od pet posto.

Detalji teške nesreće na M-17: Sudar kamiona i automobila, povrijeđenima se bore za život

Detalji teške nesreće na M-17: Sudar kamiona i automobila, povrijeđenima se bore za život

Iran je rano u srijedu objavio da je njegov raketni napad na Izrael završen, a Izrael i SAD obećali su da će uzvratiti Teheranu dok su strahovi od šireg rata jačali.

Teheran je poručio da će svaki izraelski odgovor na napad, za koji Izrael tvrdi da je uključivao više od 180 balističkih projektila, biti dočekan s "ogromnim uništenjem".

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zakazalo je sastanak o Bliskom istoku za srijedu, a Evropska unija je pozvala na hitan prekid vatre.

Direktno učešće Irana, članice OPEC-a, povećava izglede za poremećaje u opskrbi naftom, navode analitičari ANZ-a u bilješci, dodajući da je proizvodnja nafte u toj zemlji u augustu porasla na šestogodišnji maksimum od 3,7 miliona barela dnevno.

Panel ministara iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika pod nazivom OPEC+, sastaje se kasnije u srijedu kako bi pregledao tržište, ali se ne očekuju promjene u politici,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije