Cijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom

0
Hina
Cijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, drugoga zaredom, jer su popustila strahovanja od recesije, ali trgovce zabrinjava usporavanje rasta kineske privrede zbog proširenja restriktivnih mjera protiv COVID-19.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,7 posto, na 96,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,7 posto, na 88,20 dolara. Na naftnim tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa jedan dan cijene barela porastu, a već drugi padnu.

Podršku cijenama pruža nedavna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o smanjenju snabdijevanja za dva miliona barela dnevno od novembra i skorašnje stupanje na snagu embarga EU-a na rusku naftu i derivate.

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Zbog zabrinutosti za snabdijevanje i slabijeg dolara: Cijene nafte skočile iznad 94 dolara

Zbog zabrinutosti za snabdijevanje i slabijeg dolara: Cijene nafte skočile iznad 94 dolara

"OPEC-ovo smanjenje proizvodnje od novembra i nove sankcije EU-a na rusku naftu od 5. decembra trebali bi pozitivno utjecati na cijene", rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

Cijene barela potaknuli su i solidni pokazatelji iz nekih od najvećih svjetskih privreda, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Nakon dva kvartala pada, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u trećem tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

I njemačka je privreda porasla u trećem tromjesečju, za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je aktivnost uvećana samo 0,1 posto. Najveća europska privreda zasad se uspijeva othrvati recesiji, unatoč visokoj inflaciji i energetskoj krizi.

"Čini se da je strah od recesije splasnuo u posljednje vrijeme, ali kontinuirano klađenje na zdravi privredni rast moglo bi se pokazati nepromišljenim", upozorava Tamas Varga iz PVM-a.

Veći rast cijena nafte spriječila je zabrinutost za kinesku potražnju, nakon što su neki kineski gradovi uveli strožije mjere za suzbijanje COVID-19, uključujući zatvaranje zgrada i čitavih gradskih četvrti.

Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, a ove je godine ustrajala u strogim mjerama suzbijanja COVID-19, što je zakočilo poslovne i ekonomsku aktivnost i smanjilo potražnju za gorivom.

"Teško je argumentirano predviđati oporavak nabavke sirove nafte u Kini, s obzirom na neizvjesnost koju stvara njezina politika nulte tolerancije prema COVID-u", rekao je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će rast kineske privrede usporiti u ovoj godini na samo 3,2 posto, s 8,1 posto u 2021. U aprilu je MMF procjenjivao da bi rast u ovoj godini mogao iznositi 4,4 posto.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 20 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije