Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle - razlozi će vas iznenaditi

0
Fena
Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle - razlozi će vas iznenaditi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Cijene nafte porasle su u petak, 5. januara, nakon što su zapisnici sa sastanka američkih Federalnih rezervi sugerirali da je inflacija pod kontrolom i zbog najava da će američki državni sekretar Antony Blinken posjetiti Bliski istok kako bi pokušao spriječiti širenje sukoba između Izraela i Gaze.

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za 32 centa ili 0,4 posto, na 77,91 dolara po barelu, dok su oni za američku naftu West Texas Intermediate porasli za 43 centa ili 0,6 posto, na 72,62 dolara.

Obje referentne vrijednosti, koje su na putu da završe prvu sedmicu godine na višem nivou, gotovo su nadoknadile sve gubitke od četvrtka, kada su cijene pale zbog masivnog sedmičnog povećanja zaliha.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Iako zapisnik s gore navedenog sastanka nije dao direktne naznake o tome kada bi smanjenje kamatnih stopa moglo početi, rasprave su signalizirale rastući osjećaj da je inflacija pod kontrolom, ali i rastuću zabrinutost zbog rizika koje "previše restriktivna" monetarna politika može imati za ekonomiju.

Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja potrošača, što može potaknuti ekonomski rast i potražnju za naftom.

Zabrinutost u snabdijevanju dodatno su pojačali i događaji na Bliskom istoku, gdje izraelske snage planiraju otvoreniji pristup sjeveru i daljnju potjeru za liderima Hamasa na jugu. Kako bi spriječio širenje sukoba, Blinken je u četvrtak trebao otputovati na Bliski istok na jednu sedmicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije