Christie Elen-Cane: Borba za rodno neutralni pasoš

Radiosarajevo.ba
Christie Elen-Cane: Borba za rodno neutralni pasoš
FOTO: Screenshot / Christie Elan-Cane
Christie Elan-Cane se već 25 godina bori da joj britanske vlasti izdaju rodno neutralni pasoš, tzv. X pasoš.

Elen-Cane se ne želi identificirati niti kao muško niti kao žensko i želi da Vlada Velike Britanije promijeni politiku pasoša te uvede treću kategoriju, onu za ljude koji ne žele izraziti svoju neutralnost.

Ona je podnijela tužbu protiv britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da je njihova politika izdavanja pasoša diskriminacijska, da bi njen spor na kraju došao i do Vrhovnog suda te zemlje. Navodi da ne misli samo na sebe i da nije jedina koja želi pozitivan ishod ovog spora, te da će odluka utjecati na živote mnogih ljudi, piše Huffington Post.

Kampanja Elen-Cane za podizanje svijesti o rodovima je krenula davne 1992. godine. Pravo na dokumente i isprave jedno je od osnovnih ljudskih prava, ali rodno neutralnim ljudima se to pravo uglavnom oduzima.

Prošle jeseni, rodno neutralne pasoše je uvela Kanada, nešto prije i građani Australije, Danske, Njemačke, Malte, Novog Zelanda i Pakistana, a u nekom drugačijem obliku, tzv. treću mogućnost imaju i Indija, Irska i Nepal.

Narind Singh, partner pravne firme Clifford Chanceu koja zastupa Elen-Cane, izjavio je da su X-pasoši "presudni korak" u zaštiti prava ljudi bez rodova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije