Chavez vjeruje da je pobijedio rak

Radiosarajevo.ba
Chavez vjeruje da je pobijedio rak


Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez tvrdi kako vjeruje da je pobijedio rak i da će biti dovoljno snažan da vlada zemljom još šest godina ako bude ponovo izabran na izborima zakazanim za 7. oktobar.

Govoreći u svom vozilu za predizbornu kampanju dok se primicao desetinama hiljada svojih pristalica koje su došle da pozdrave svog dugogodišnjeg lidera u Gaurenasu, mjestu istočno od prijestolnice Caracasa, Chavez je izavio u ekskluzivnom intervjuu za AFP kako je spreman da vlada zemljom barem do 2019. godine.

"Mislim tako jer se osjećam sjajno", izjavio je Chavez, odgovarajući na pitanje da li se u potpunosti oporavio od bolesti.

"Da se ne osjećam dovoljno snažnim, ne bih bio ovdje. Mi ćemo čak raditi bržim tempom", izjavio je Chavez, koji je favorit na izborima na kojima mu je suprotstavljen čelnik opozicije Henrique Capriles, i na kojima bi mogao osvojiti i treći predsjednički mandat.

Chavez (58), obolio je od raka 2011. godine. Tačna priroda njegove bolesti, međutim, nikada nije objavljena u javnosti, a zvaničnici su samo izjavili da je bio dva puta operisan na Kubi.

On je također bio podvrgnut višestrukim zračenjima i kemoterapiji na Kubi nakon operacija.

U junu je Chavez izjavio da su brojna testiranja pokazala da je treman zračenjem prošao dobro i da će on "nastaviti da živi i bori se za svoju zemlju".

Posljednja anketa javnosti koju je objavila anketarska agencija Datanalisis, pokazala je da Chavez ima podršku 49 posto glasača - 10 posto više glasova od Caprilesa - ali je njegov protivkandidat prepolovio Chavezovu prednost u samo četiri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije