Češki predsjednik nakon sastanka s poraženim premijerom završio na intenzivnoj

0
Radiosarajevo.ba
Češki predsjednik nakon sastanka s poraženim premijerom završio na intenzivnoj
Print Screen / Češki predsjednik

Češki predsjednik Miloš Zeman prevezen je u bolnicu u Pragu, dan nakon što je na izborima tijesno poražen njegov saveznik, premijer i milijarder Andrej Babiš.

Zeman se nalazi na odjelu intenzivne njege, rekao je direktor Središnje vojne bolnice u Pragu Miroslav Zavoral.

Zavoral je kazao da je Zeman primljen u bonicu zbog komplikacija vezano uz njegovu poznatu dijagnozu, tako da ljekari mogu provesti ciljano liječenje.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Također je rekao da ne može otkriti o kojoj je dijagnozi riječ, ali lokalni mediji navode da Zeman ima probleme s jetrom.

Novinska agencija CTK izvijestila je o najnovijim zdravstvenim problemima 77-godišnjeg predsjednika pozivajući se na glasnogovornika Središnje vojne bolnice u kojoj se Zeman ranije liječio.

Zeman i Babiš, populistički milijarder koji je postao premijer 2017., susreli su na otprilike 45 minuta u predsjedničkoj rezidenciji, dvorcu Lany koji se nalazi blizu Praga, ranije u nedjelju, izvijestio je CTK.

Babiš je pretrpio iznenađujući poraz od saveza oporbenih stranki koje su osvojile 108 od 200 mjesta u Zastupničkom domu nakon izbora održanih u petak i subotu.

Zeman ima ključnu ulogu u određivanju sljedećih koraka jer je kao predsjednik zadužen za imenovanje osobe koja će formirati iduću vladu. U slučaju nesposobnosti predsjednika, taj zadatak će pripasti predsjedniku Zastupničkog doma.

Postizborna politička previranja su moguća jer je Zeman rekao da neće dati mandat koaliciji stranaka već najvećoj pojedinačnoj stranci. U tom slučaju, to bi bio Babišev ANO. Zeman je već u septembru proveo osam dana u bolnici.

Predsjednik je od 2013. godine, a bio je češki premijer od 1998. do 2002. Boluje od dijabetesa, prema medijskim napisima, i često koristi invalidska kolica zbog neuropatije.

Zeman je prvi češki predsjednik kojega je narod dvaput izravno birao nakon izmjene ustava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije