Češka: očekuje se ratifikacija Lisabonskog sporazuma

Radiosarajevo.ba
Češka: očekuje se ratifikacija Lisabonskog sporazuma

Česki premijer Mirek Topolanek očekuje da će Gornji dom parlamenta odobriti ratifikaciju Lisabonskog sporazuma EU do juna, uprkos padu njegove vlade.

- Zatražit ću da se odobri Lisabonski sporazum sa što manje mogućim '“ranama“ i podjela unutar Građanske demokratske stranke (GDS), rekao je Topolanek i naveo da se nada da će doći od ratifikacije Sporazuma do evropskih izbora 5. i 6. juna.

Topolanekova GDS dominantna je partija u Gornjem domu parlamenta, koji treba da se izjasni o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma pošto je, u Donjem domu "prošla" u februaru ove godine, javile su u ponedjeljak agencije.

U vladajućoj GDS došlo je do podjele i frakcija "evroskeptika", koji ocjenjuju da je "Sporazum neprihvatljiv, jer gazi nacionalni suverenitet".

U utorak, 24. marta, češki parlament izglasao je nepovjerenje manjinskoj vladi desnog centra premijera Topolaneka, koja po Ustava sada mora da podnese ostavku.

Vlada će, međutim, ostati sve dok predsjednik Vaclav Klaus ne imenuje novog mandatara, ili do vanrednih izbora koji će biti vjerovatno u oktobru.

Gornji dom Parlamenta trebalo je da glasa sljedećeg mjeseca o Lisabonskom sporazumu, ali ishod tog glasanja je postao neizvjestan pošto je "pala" vlada i moguće je da glasanje bude odloženo.

Istovremeno, tekst eventualno pozitivne odluke parlamenta treba da potpiše i predsjednik Klaus, koji je, prema navodima agencija, "otvoreni evroskeptik".

Lisabonski sporazum ne može da stupi na snagu dok ga ne ratifikuju sve zemlje članice.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije