Česi, Poljaci i Slovaci ostavljeni 'na suhom'

Radiosarajevo.ba
Česi, Poljaci i Slovaci ostavljeni 'na suhom'

Policija u Češkoj i Poljskoj povela je danas istragu protiv dvije turističke agencije koje su proglasile stečaj i ostavile u nevolji 4.000 Čeha, Poljaka i Slovaka na ljetovanjima u Egiptu, Turskoj, Tunisu i Bugarskoj.

Turistička agencija Tomi Mur, sedma po veličini u Češkoj, koja je organizovala letovanje i za turiste iz Slovačke, i poljska agencija Kopernik travel prodavale su turističke aranžmane, iako sedmicama nisu plaćale hotelijerima i prevoznicima.

Češka policija povela je istragu i protiv predstavnice agencije Tomi Tour u Turskoj koja je zajedno sa turskim prevoznikom zahtijevala od grupe koja se vraćala u Češku da doplati prevoz 30 eura jer ga agencija nije platila lokalnim partnerima. Autobus sa turistima zaustavila je na benzinskoj pumpi u "nedođiji", među njivama, isključila klimatizaciju, a porodicu koju ni paklena vrućina u autobusu na suncu nije ubijedila da još jednom plati ono što je u cijeni aranžmana, izbacila je i ostavila na pumpi.

Probleme je imalo i oko 1.000 poljskih turista koji su odabrali da ljetuju sa agencijom Kopernik travel, jer su lokalni hotelijeri u Egiptu i Tunisu pokušali da ih zadrže u hotelima dok agencija ne plati dio računa. U Hurgadi i Šarm el-Šeiku egipatski hotelijeri su zaključali kapije hotelskog kompleksa kako poljski turisti ne bi mogli da ga napuste, dok ne plate smještaj umjesto agencije, a policija je zatim pokušala da zadrži taksiste koji su pristali da grupu prevezu na aerodrom, javili su poljski mediji.

"Dogovorili smo se da naši muškarci probiju kapiju, a da podmitimo taksiste da nas prevezu. Osećali smo se kao taoci. Uspjeli smo da se izvučemo samo zahvaljujući odlučnosti cijele grupe. Posjedali smo sa prtljagom u taksije, zaposleni u hotelu otimali su nam kofere. Policija je zaustavljala taksiste", opisala je jedna od Poljakinja kako joj je krah agencije pretvorio ljetovanje u noćnu moru.

Regionalne vlasti u Mazovjeckom vojvodstvu koje je obezbjedilo povratak trećine klijenata Kopernik trevel podnijele su krivičnu prijavu, jer je agencija, iako sedmicama nije plaćala sve do petka prodavala aranžmane.

Poljski Institut za turizam upozorio je da srednjeevropske turističke agencije zbog krize koja ih je osjetno pogodila, ali i zbog loše poslovne procjene da će tržište i ove godine rasti kao i ranijih, već funkcionišu poput finansijskih piramida. To znači da klijenti koji sada uplaćuju aranžman za kraj sezone u stvari finansiraju letovanje onima koji su trenutno na odmoru.

blic.rs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije