Čelnik Hamasa upozorio: Napadi na Gazu mogli bi se pretvoriti u regionalni rat

3
AA
Čelnik Hamasa upozorio: Napadi na Gazu mogli bi se pretvoriti u regionalni rat
FOTO: AA / Gaza

Šef Političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh upozorio je da bi izraelski napadi na Gazu mogli prerasti u regionalni rat.

U videosnimci koju je objavio, Haniyeh je ocijenio sukobe s Izraelom i politička zbivanja u Gazi, Zapadnoj obali i Libanu.

Podsjetivši da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i neke evropske zemlje posjetile Izrael radi moralne podrške, Haniyeh je ustvrdio da uprkos svim tim naporima administracija iz Washingtona nije bila uspješna u "pružanju regionalne i međunarodne podrške Izraelu u vezi s napadima na Gazu i u pridobijanju Arapa da prihvate deportaciju".

Legenda Borussije Dortmund se na poseban način zahvalio svakom navijaču

Legenda Borussije Dortmund se na poseban način zahvalio svakom navijaču

Napominjući da je unatoč svim pritiscima stav arapskih i islamskih zemalja prema deportaciji Palestinaca vrlo jasan, Haniyeh je kazao da je to naglašeno i na sastancima Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC), Organizacije za islamsku saradnju (OIC) i Arapske lige.

Pohvalivši stav Arapa i islamskih zemalja, posebno Egipta, protiv deportacije, Haniyeh je pozvao na podršku tom stavu.

Haniyeh je izjavio da američka administracija nije bila uspješna u eliminisanju drugih frontova i uvjeravanju ljudi u izraelske laži.

Izrael bombardovao još jednu džamiju u Gazi, potpuno je uništena

Izrael bombardovao još jednu džamiju u Gazi, potpuno je uništena

Čelnik Hamasa je istaknuo kako su "upozorili da bi se, ako se ti brutalni napadi, razaranje i krvoproliće protiv Gaze nastave, ovo moglo pretvoriti u regionalni rat".

Navodeći da su se proteklih dana sastali s brojnim dužnosnicima iz arapskog i islamskog svijeta, Haniyeh je kazao da su na tim sastancima "izjavili da je rješenje jedino moguće okončanjem okupacije i uspostavom nezavisne palestinske države s Al-Qudsom (Jerusalem) kao glavnim gradom, te da se okupacijskim zapovjednicima sudi za njihove zločine".

Haniyeh je pozvao palestinski narod te arapski i islamski svijet da u petak izađu na ulice uz slogan "Stop napadima na Gazu, ne deportaciji i alternativnoj domovini".

Dešavanja na Bliskom istoku možete pratiti uživo na slijedećem LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije