Celik: Njemačka ne može diktirati politiku EU

Fena
Celik: Njemačka ne može diktirati politiku EU
Turski ministar za evropska pitanja Omer Celik izjavio je u četvrtak da izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o zaustavljanju širenja carinske unije između Ankare i Europske unije šteti kredibilitetu bloka.

Merkel je izjavila u srijedu da neće biti nikakvog širenja carinske unije i "nikakve vrste njenog produbljenja" između Turske i Europske unije, nakon niza sporenja povezanih s turskom kampanjom protiv političkih neistomišljenika od prošle godine i  propalog pokušaja vojnog udara.

"To je žalosna izjava. Trebali bismo istaknuti da nijedna članica EU ne smije davati naređenja institucijama EU niti uticati na procese u bloku", izjavo je Celik na konferenciji za novinare u Ankari.

"Takve su situacije veoma opasne, takve izjave štete kredibilitetu EU", kazao je.

Celik je izjavio da i EU i Turska mogu imati koristi od promjena u carinskoj uniji.

"Oni se, međutim, ponašaju kao da se to čini samo u korist Turske. Da budem potpuno jasan, mi nigdje ne žurimo", kazao je.

Celik je također pozvao Berlin da sarađuje s Turskom nakon što je uputila zahtijev Njemačkoj da izruči profesora teologije osumnjičenog da je imao značajnu ulogu u prošlogodišnjem propalom puču.

Turski mediji javili su da je Adil Oksuz primjećen u Frankfurtu i Ulmu i da ima privremenu dozvolu boravka u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wurttemberg.

"Nijedan naš saveznik ne može skrivati ubicu. Čak i mogućnost da naš saveznik krije nekoga za koga je jasno da je bio povezan s pučem, za nas je žalosna", izjavio je Celik, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije