CDU: Ovo su mogući nasljednici Angele Merkel

0
Radiosarajevo.ba
CDU: Ovo su mogući nasljednici Angele Merkel
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel u obraćanju članovima stranke

Utrka za čelno mjesto Kršćansko-demokratske unije (CDU) širom je otvorena u subotu kada stranka kancelarke Angele Merkel održava ključno glasanje, koje bi moglo biti prvi korak prema biranju njenog nasljednika.

1001 delegata koji prisustvuju online konvenciji trebaju među tri kandidata izabrati novog čelnika CDU-a. 

U utrci su Armin Laschet, premijer njemačke najnaseljenije savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije, korporativni advokat Friedrich Merz i stručnjak za vanjsku politiku Norbert Roettgen.

Glasanje dolazi na početku godine koja je ključna za njemačku politiku, s nacionalnim izborima koji se trebaju održati u septembru. Merkel se planira penzionisati na kraju svoja trenutnog četvrtog mandata.

U uvodnom obraćanju delegatima u petak navečer, kancelarka je pozvala na jedinstvo.

"Nadam se da će biti izabran tim koji će preuzeti sudbinu naše ponosne narodne stranke u svoje ruke te da će raditi sa svim članovima da pronađe prave odgovore za zadatke budućnosti", rekla je Merkel.

Čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg njemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

No ove godine se prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Soeder, bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj.

Pobjednik će biti potvrđen 22. januara, nakon što stignu i dopisni glasovi, a kandidat za kancelara trebao bi biti poznat u martu, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije