Castro doživio težak moždani udar

Radiosarajevo.ba
Castro doživio težak moždani udar

Samo dan nakon što je objavljeno saopštenje bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra, američki mediji su prenijeli da je on nedavno doživio težak moždani udar.

Miami Herald je citirao venecuelanskog doktora Josea Marquinu, koji je izjavio da je Castro „blizu toga da postane biljka“.

"On je veoma blizu vegetativnog stanja. Nepokretan je, otežano se hrani, teško komunicira i ne prepoznaje ljude", rekao je Marquina za list El Nuevo Herald.

Castro se u javnosti nije pojavio još od marta, kad se susreo s papom, a četiri mjeseca su prošla i bez vijesti o njemu, sve do jučer, kad su državni kubanski mediji objavili saopštenje čiji je on navodno autor. Javnost je bila ponajviše začuđena nakon što nije uputio poruku ili čestitku nakon nedavne izborne pobjede Huge Chaveza. Za sve to vrijeme, glasine o Castrovom lošem zdravstvenom stanju, pa čak i smrti, cirkulisale su društvenim mrežama i nekim medijima.

"Castro je u svojoj kući u Havani, pod konstantnom je posebnom medicinskom njegom. Ideja kubanskih vlasti i njegove porodice je da ga održavaju u životu i što dalje od očiju javnosti", rekao je Marquina.

Prema riječima ovog ljekara, "Fidel bi mogao tako živjeti sedmicama, ali da ga vjerovatno niko nikada neće vidjeti osim njemu najbližih".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije