Car Akihito razmišlja o povlačenju s funkcije

Anadolija
Car Akihito razmišlja o povlačenju s funkcije
Japanski car Akihito za narednih nekoliko godina namjerava odstupiti sa trona i predati titulu sinu nasljedniku.

Državna televizija Japana javlja da osamdesetdvogodišnji Akihito ne želi ostati car ukoliko bude morao smanjiti opseg službenih obaveza. On se u posljednjih nekoliko godina nerijetko žalio da stari, a Agencija za carske poslove predložila je da mu se reduciraju carske obaveze.

Car Akihito nije prihvatio taj prijedlog i u proteklom periodu je obnašao zadaće koje se odnose na prisustvo državnim ceremonijama, prijeme stranih zvaničnika, a posjećivao je cijeli Japan kako bi utješio narod nakon stravičnih zemljotresa koji su pogađali zemlju u proteklim godinama.

Državna japanska televizija se za vijest o skorom penzionisanju cara Akihita pozvala na neimenovani carski izvor, a sličnu vijest objavila je i novinska agencija Kyodo, koja se pozvala na vladine izvore.

Agencija za carske poslove nije komentirala ovaj slučaj, a negirala je sve spekulacije o lošem zdravstvenom stanju cara Akihita.

Nije poznato kada bi moglo doći do smjene na japanskom tronu, a cara Akihita će naslijediti princ Naruhito, Akihitov najstariji sin.

Akihito je 7. januara 1989. godine postao 125. osoba koja nosi titulu japanskog cara i smatra se jedinim vladajućim carem na svijetu. Titula je nasljednog karaktera, a posljednja primopredaja titule za života odlazećeg cara desila se prije više od dva stoljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije