Cape Town: Veliki požar uništio jedinstvenu zbirku afričkih arhiva

0
Radiosarajevo.ba
Cape Town: Veliki požar uništio jedinstvenu zbirku afričkih arhiva
Twitter / Cape Town požar

Požar u Cape Townu uništio je dio univerzitetske biblioteke u kojoj se nalazi jedinstvena zbirka afričkih arhiva, rekao je direktor biblioteke dok se požar širio u ponedjeljak prema središtu grada. Požar je izbio u nedjelju u podnožju Stolne planine i proširio se na Univerzitet u Cape Townu (UCT), zbog čega su stotine studenata bile prisiljene pobjeći.

Odjeljenje za afričke studije u zgradi iz ’30-ih godina i čitaonica u potpunosti su uništeni, rekla je voditeljica biblioteke UCT-a Ujala Satgoor u objavi na Facebooku u nedjelju, piše Hina.

“Izgubljene su neke od naših vrijednih zbirki”, napisala je ona.

Na fotografijama uz objavu vidi se vatra i dim koji se uzdiže s krova i prozora zgrade koja je do daljnjeg zatvorena. Potpuna procjena štete bit će napravljena kad zgrada bude sigurna za ulazak, rekla je Satgoor.

Gusti dim nadvio se nad ispražnjenim UCT-jevim kampusom u ponedjeljak. “Bilo je baš užasno”, rekao je 20-godišnji student ekonomije Kosmas Joannou za AFP. Nebo je bilo “narandžasto, posvuda pepeo i svi su vrištali. Bio je kaos”. “Sva istorija koja je izgubljena u knjižnici, to me izjeda”, kazao je.

Stotine studenata koji žive bliže požaru premješteni su u privremeni smještaj.

Vatrogasci se i dalje bore s požarom u ponedjeljak dok ga snažni vjetrovi šire na zapad, bliže gradskom središtu.

“Požar još nije pod kontrolom”, izjavio je glasnogovornik vatrogasaca u Cape Townu, Jermaine Carelse.

“Vjetar je glavni faktor”, kazao je on dodavši da se zbog vjetra požar ne može gasiti iz zraka. Škole u predgrađu Vredehoeku, oko tri kilometra od UCT-a, pozvane su na evakuaciju.

Istraga požara je u toku, a jedan osumnjičeni je u pritvoru, rekao je gradski službenik Alderman JP Smith. Požar je uništio Memorijalni restoran Cecil Rhodes, privatne kuće i istorijske građevine poput vjetrenjače Mostert’s Hill.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije