Burkina Faso: Okončana talačka kriza u hotelu, oslobođeno 126 osoba

Radiosarajevo.ba
 Burkina Faso: Okončana talačka kriza u hotelu, oslobođeno 126 osoba

Akcija oslobađanja talaca u hotelu "Splendid" u Ouagadougou, Burkina Faso, do koje je došlo nakon napada na hotel okončana je uz pomoć sigurnosnih snaga i francuskih specijalnih timova, javlja Anadolu Agency (AA).

Do sada je u ovom napadu poginulo 30 osoba, a 126 osoba je spašeno. Među spašenima nalaze se i 33 povrijeđene osobe. Oslobođen je i ministar rada Burkine Faso.

Kako je kazao ministar unutrašnjih poslova i sigurnosti Burkine Faso Simon Compaore, pripadnici sigurnosnih snaga su uspostavili kontrolu nad hotelom, ali su nastavljene akcije oko hotela kako bi bili sigurni da se neki terorist nije sakrio u blizini. 

Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Al-Kaida islamskog Magreba (AQIM).

Očevici su ranije naveli da su ispred hotela "Splendid" oko 19.30 sati eksplodirale dvije automobil bombe.

Maskirani napadači su, nakon eksplozija, ušli u hotel, nakon čega je došlo do pucnjave između napadača i sigurnosnih snaga. 

Prema riječima očevidaca, u hotel su ušla tri ili četiri napadača, dodajući kako se pucnjava čuje iz hotela te kako pred hotelom gori automobil. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije